Planteartenes evne til å tåle lav temperatur er høyst forskjellig. Man skiller gjerne mellom kjøleskader, som oppstår ved temperaturer over 0 °C, og frostskader ved temperaturer under 0 °C. Tropiske og subtropiske planter skades ofte ved temperaturer langt over 0 °C. Enkelte planter kan skades allerede ved 12–13 °C, f.eks. banan (frukten). Virkningen er bl.a. avhengig av varigheten. 0,5–5 °C i 1–2 døgn vil f.eks. være meget skadelig for planter som ris, bomull og jordnøtt, mens mais og vannmelon klarer seg noe bedre, og soyabønne og tomat skades ikke. Planter i vårt klima er vanligvis resistente mot temperaturer ned til ca. 0 °C. Om resistens overfor lavere temperatur, se frostresistens.

Genetisk tilpasning til lavere temperatur, f.eks. i høyere områder, øker kulderesistensen. Dessuten kan resistensen ofte øke når plantene først herdes ved moderat, men ikke skadelig kulde. En plutselig eksponering til ca. 0 °C vil derimot være skadelig.

Årsaken til kuldeskade ser bl.a. ut til å være bestemt av forholdet mellom mettede og umettede fettsyrer i cellemembranenes lipider. Ved synkende temperatur vil membranene stivne eller krystallisere, først membraner med høy andel av mettede fettsyrer. Planter med stor andel av umettede fettsyrer er derfor mer resistente overfor lav temperatur. Når membraner blir mer faste ved lav temperatur, ødelegges deres permeabilitet og transportfunksjon og flere prosesser, f.eks. fotosyntesen og sukkertransporten, blir hemmet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.