Ku
Ku av norsk rødt fe.
Ku
Av .
Dølafe

Dølafe; buskapen på Breie gard i Etnedal, Valdres

Dølafe
Av .

Kukontrollen er melkeprodusentenes informasjonssystem og datagrunnlaget for styringsverktøyene i melkeproduksjonen i Norge. Kontrollen er tilgjengelig for alle landets melkeprodusenter og samler data om avstamning, melkeproduksjon, reproduksjon og helseregistreinger hos kyrne. Dette gir grunnlag for besetningsstyring, fôringsrutiner samt blant annet data til avlsarbeidet på storfe.

Fjøskontroll er et tidligere navn på kukontrollen. Fjøskontrollen startet med de første kontrollagene i Danmark i 1895 og i Norge og Sverige i 1898.

I 2021 var det 6 925 besetninger med melkeku i Norge. Av disse var 98 prosent medlemmer av kukontrollen. Tallet for år 2000 var 20 493 besetninger, noe som viser den sterke nedgangen i melkebruk i Norge. Det var i 2021 litt over 213 000 melkekyr i landet, mot 301 199 i år 2000. Litt over 192 000 kyr var med i kontrollen i 2021.

Kukontrollresultatene for 2021 viste at norske kyr melker i gjennomsnitt litt over åtte tusen kilo melk per år, tilsvarende nesten 8 700 kilo energikorrigert melk (EKM). Fettprosenten i melka var 4,3 og proteinprosenten 3,6. Norsk rødt fe (NRF) utgjorde 91 prosent av de kontrollerte kyrne, de resterende rasene er holstein (5 prosent), jersey (1,5 prosent) og de bevaringsverdige norske rasene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg