kudu

Kudu hunn, Etosha, Namibia.
Kudu hun
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Kudu hann, Etosha, Namibia.
Kudu hann
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kudu er partåede klovdyrarter (antiloper) i slekten buskbukker, Tragelaphus, i oksefamilien. Stor kudu, Tragelaphus strepsiceros, er noe større enn en kronhjort. Pelsen er korthåret, rødbrun til blågrå av farge og med 6–10 hvite tverrstriper på sidene. Kuduene har en tynn, mørk nakkemanke, som fortsetter som en hårfrynse langsetter hele ryggen. Under halsen har hannen en rekke mørke hårfrynser. Hannen har cirka 1 meter lange horn formet som en åpen spiral, snodd minst to og en halv gang. Hunnene mangler horn. Kroppslengden er opptil 250 cm, vekt opptil 315 kg. Hannene er størst. Stor kudu lever i små flokker i åpent skoglende fra Etiopia til Sør-Afrika, særlig nær.

Liten kudu, Tragelaphus imberbis, har en glatt og korthåret brungrå pels med 11–15 tydelige tverrstriper på sidene. Hannene mangler den store kuduens man på undersiden av halsen. Hornene er 60–90 cm lange og har 2–3 åpne spiralvridninger. Kroppslengden er opptil 175 cm, vekt opptil 110 kg. Liten kudu lever på skogbevokste sletter med krattvegetasjon, primært i Øst-Afrika.

Av andre kuduer kan nevnes nyala, sitatunga og skriftantilope.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg