Kubemaneter, Cubozoa, sjøveps, klasse i rekken nesledyr (Cnidaria). Kubeformete, nesten gjennomsiktige maneter på opptil 15–20 cm, med fire opptil 3 m lange tentakler. Skiller seg fra stormaneter ved at klokken er mer firkantet i fasong. Kubemaneter svømmer aktivt med raske bevegelser.

Klassen omfatter ca. 20 arter fordelt på to familier. Lever i tropiske og subtropiske farvann, bl.a. rundt Australia. Kontakt med tentaklene kan være dødelig for mennesker. Det hevdes at kubemaneter er ansvarlige for bortimot 100 dokumenterte dødsfall. På strendene i Australia står ofte advarselsskilt om at det finnes farlige maneter i sjøen.

Dødsfall er særlig forårsaket av den australske Chironex fleckeri. Denne arten er karakterisert som verdens mest giftige dyr. Manetens klokke varierer i størrelse fra et fingerbøl og opptil 30 cm i diameter.  Giften sitter i nesleceller i tentaklene, som kan bli opptil 3 meter lange, og utløses når de kommer i berøring med huden til et menneske eller et byttedyr. Det hevdes at giften kan nå hjertet,  og forårsake dødelige muskelspasmer i løpet av få minutter. Det finnes ingen effektive motgifter.

En beslektet art, Charobdea marsupialis, er også meget giftig, men mindre av størrelse. Den finnes også i Middelhavet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.