kubemaneter

Chironex. Foto: Guido Gautsch Lisens: CC BY SA 2.0 
.
Lisens: fri

Kubemaneter, Cubozoa, sjøveps, klasse i rekken nesledyr (Cnidaria). Kubeformete, nesten gjennomsiktige maneter på opptil 15–20 cm, med fire opptil 3 m lange tentakler. Skiller seg fra stormaneter ved at klokken er mer firkantet i fasong. Kubemaneter svømmer aktivt med raske bevegelser.

Faktaboks

også kjent som:

sjøveps, klasse Cubuzoa

Klassen omfatter ca. 20 arter fordelt på to familier. Lever i tropiske og subtropiske farvann, bl.a. rundt Australia. Kontakt med tentaklene kan være dødelig for mennesker. Det hevdes at kubemaneter er ansvarlige for bortimot 100 dokumenterte dødsfall. På strendene i Australia står ofte advarselsskilt om at det finnes farlige maneter i sjøen.

Dødsfall er særlig forårsaket av den australske Chironex fleckeri. Denne arten er karakterisert som verdens mest giftige dyr. Manetens klokke varierer i størrelse fra et fingerbøl og opptil 30 cm i diameter. Giften sitter i nesleceller i tentaklene, som kan bli opptil 3 meter lange, og utløses når de kommer i berøring med huden til et menneske eller et byttedyr. Det hevdes at giften kan nå hjertet, og forårsake dødelige muskelspasmer i løpet av få minutter. Det finnes ingen effektive motgifter.

En beslektet art, Charobdea marsupialis, er også meget giftig, men mindre av størrelse. Den finnes også i Middelhavet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg