kubemaneter

Chironex. Foto: Guido Gautsch Lisens: CC BY SA 2.0
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Kubemaneter er en klasse i rekken nesledyr (Cnidaria).

Faktaboks

Også kjent som
sjøveps, klasse Cubuzoa

Dette er kubeformete, nesten gjennomsiktige maneter på opptil 15–20 centimeter, med fire opptil 3 meter lange tentakler. De skiller seg fra stormaneter ved at klokken er mer firkantet i fasong. Kubemaneter svømmer aktivt med raske bevegelser.

Klassen omfatter cirka 20 arter fordelt på to familier. Manetene lever i tropiske og subtropiske farvann, blant annet rundt Australia. Kontakt med tentaklene kan være dødelig for mennesker. Det hevdes at kubemaneter er ansvarlige for bortimot 100 dokumenterte dødsfall. På strendene i Australia står ofte advarselsskilt om at det finnes farlige maneter i sjøen.

Dødsfall er særlig forårsaket av den australske Chironex fleckeri. Denne arten er karakterisert som verdens mest giftige dyr. Manetens klokke varierer i størrelse fra et fingerbøl og opptil 30 centimeter i diameter. Giften sitter i nesleceller i tentaklene, som kan bli opptil 3 meter lange, og utløses når de kommer i berøring med huden til et menneske eller et byttedyr. Det hevdes at giften kan nå hjertet, og forårsake dødelige muskelspasmer i løpet av få minutter. Det finnes ingen effektive motgifter.

En beslektet art, Charobdea marsupialis, er også meget giftig, men mindre av størrelse. Den finnes også i Middelhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg