Krystalloscillator, elektrisk oscillator der det frekvensbestemmende element er en piezoelektrisk krystall, for eksempel kvarts.

I piezoelektriske krystaller er det en gjensidig sammenheng mellom mekaniske og elektriske egenskaper, som bl.a. ytrer seg ved at de trekker seg sammen eller utvider seg ved påvirkning av et elektrisk felt. Dette kan utnyttes til å generere meget stabile elektriske svingninger.

Kvartskrystallene slipes til ønsket form, f.eks. som planparallelle skiver eller tynne bjelker, og de to motstående sidene forsynes med elektrisk ledende belegg som kobles til utvendige kontakter.

Når det føres vekselstrøm til en slik krystall, vil den begynne å svinge i takt med strømmen, og svingningene blir særlig sterke hvis frekvensen ligger nær en av krystallens mekaniske resonansfrekvenser, som er bestemt av materialets elastiske egenskaper og av krystallens mekaniske dimensjoner.

Krystallen blir vanligvis koblet inn i tilbakekoblingsnettverket for en forsterker med positiv tilbakekobling. Krystallen virker som en elektrisk resonanskrets, slik at forsterkeren vil svinge med en frekvens som ligger nær en av krystallens resonansfrekvenser.

Kvartskrystaller kan ha resonansfrekvenser i området fra ca. 20 kHz til ca. 10 MHz.

Krystalloscillatorer har stabil frekvens og brukes derfor blant annet i radiosendere og i krystallstyrte ur (kvartsur).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.