Fremstilling av sjøormer fra Erik Pontoppidans: Forsøg paa Norges naturlige Historie (1752–53)
.

Kryptozoologi er en pseudovitenskapelig gren av zoologien som omfatter studier av dyr hvis eksistens ofte er knyttet til myter og således ikke er bevist. Disse dyrene omtales ofte som fabeldyr eller kryptider. Kryptozoologien har også en grenseoppgang mot folkeminneforskning.

Kryptider

Det er vanlig å inndele kryptider i tre hovedgrupper.

Den første gruppen er dyrearter som normalt anses å være er utryddet, men som likevel kan tenkes å eksistere eller i det minste å ha eksistert lenger enn først antatt. Eksempler på slike dyr er pungulv og (ikke flyvende) dinosaurer. Den tasmanske pungulven ble utryddet i fangenskap i 1933, men likevel mener mange mennesker å ha sett den i naturen. Dette er aldri bekreftet, men det er heller ikke fastslått om observasjonene skyldes innbilling eller svindel.

Den andre gruppen er dyrearter fra zoologien som befinner seg langt unna der de geografisk hører hjemme. Dette kan være dyr som er unnsluppet fra fangenskap eller tilhører uoppdagede ville dyrebestander. For eksempel blir det påstått at store kattedyr er observert i Sør-England og Frankrike.

Den tredje gruppen er dyrearter som er ukjente i zoologien som for eksempel sjøorm, enhjørning og nøkken. Av de internasjonalt mest kjente eksemplene nevnes observasjoner av et sjøuhyre i Loch Ness i Skottland. Spekulasjoner har gått på om dette kan være en ukjent fiskeart eller en variant av svaneøgle som er en utryddet krypdyrgruppe. Et annet kjent eksempel er den avskyelige snømannen i Himalaya som noen tror kan være en ukjent apeart eller kanskje endog en nær slektning av mennesket. Mest sannsynlig er slike forklaringer basert på en mistolkning av dyrespor i snøen.

Kritikk

Det er skrevet en rekke bøker om emnet, men tilliten fra vitenskapen er liten. En organisasjon for å dokumentere og vurdere bevis om denne type ukjente dyrearter, ble opprettet i 1982 under navnet International Society of Cryptozoology (ISC), men senere nedlagt i 1998.

Kryptozoologer blir ofte kritisert fordi de ikke følger vitenskapelige metoder og i for stor grad bygger på anekdoter. Det påpekes også at oppdagelser av nye arter aldri har blitt forutsett av kryptozoologer. Mens forskere innen det vitenskapelige miljøet flere ganger har kommet over nye og virkelige dyrearter, har kryptozoologenes søken etter legendariske skapninger aldri ledet til noen suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg