Kroting er en historisk teknikk for å dekorere vegger som særlig ble brukt før jul. Tømmerveggene ble dekorert med kritt, kalk eller lys leire, i noe mindre grad også med brunt eller rødt pigment fra knust teglstein eller leire som innholdet jern. Det var vanlig å krote med pensel eller med en finger. Det ble krotet til jul, enkelte steder også til jonsok og til store fester slik som bryllup. Krotingen ble utført over høysetet i stuen, men kunne også gå rundt hele stuen og eventuelt også dekke gavlveggene.

Krotingen bestod av enkle motiver som linjer, kryss, sirkler, valknute, åttebladsrose, prikker og sikksakk-border. Dette er internasjonalt kjente og svært gamle mønstre som også ble brukt på trearbeider som karveskurd og senere i strikking. Den ble brukt på tømmervegger og er mest kjent fra vestnorske røykovnstuer, der skikken holdt seg lengst.

Ingen vet hvor gammel denne måten å pynte på er. Samfunnsforskeren Eilert Sundt sier at skikken var på tilbakegang på 1860-tallet. Åre og røykovnstuer gikk ut av bruk og stuer med pipe, panel og vinduer ble mer vanlig. Dermed forsvant også det sortsotede tømmeret, som det ble krotet på. I enkelte områder har skikken likevel blitt videreført og det finnes eksempler på kroting også i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bø, O. (1970): Vår norske jul. Oslo: Det Norske Samlaget.
  • Hodne, Ø. (2000): Jul i Norge. Gamle og nye tradisjoner. Oslo: Cappelen.
  • Sundt, E. (1975) [1869]: Om renligheds-stellet i Norge. Til oplysning om flid og fremskridt i landet. Christiania: J. C. Abelsted.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg