kroppsbygging

Kroppsbygging Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kroppsbygging drives av både kvinner og menn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kroppsbygging er systematisk styrketrening med sikte på å utvikle kroppens muskler i styrke og volum. Det er konkurranser i kroppsbygging der deltagerne poserer foran dommere. De mest kjente konkurransene er Mr. Olympia for menn og Ms. Olympia for kvinner.

Faktaboks

Etymologi
engelsk bodybuilding

Trening

Treningen foregår vanligvis som vekttrening med manualer eller som mekanisert apparattrening i helsestudioer. Utøverne benytter ofte sterkt proteinholdige preparater for å øke muskelmassen raskere, og bruk av muskeloppbyggende dopingmidler har vært et problem. Kroppsbygging drives både som mosjon og som konkurransetrening.

Konkurranser

I konkurranser er deltakerne inndelt i vektklasser og poserer foran dommere som bedømmer muskelstørrelse og muskelspill, og om musklene er velproporsjonerte og står i et harmonisk forhold til hverandre. De beste utfører deretter et friposeringsprogram til musikk.

Historikk

Moderne kroppsbygging med konkurranser oppstod rundt 1900. Det fikk et oppsving i 1940-årene, særlig i USA. I begynnelsen var det bare menn som hadde konkurranser i kroppsbygging, men fra 1970-årene ble det også konkurranser for kvinner. Den største konkurransen for profesjonelle er kåringen av Mr. Olympia (fra 1965) og Ms. Olympia (fra 1980). For amatører arrangeres årlig VM, EM og NM for begge kjønn. Filmskuespilleren og politikeren Arnold Schwarzenegger er den mest kjente kroppsbyggeren, og han ble blant annet Mr. Olympia sju ganger.

Fitness

Fitness er en form for kroppsbygging, hovedsakelig for kvinner, som oppstod midt i 1980-årene. Man legger vekt på mer dynamiske aktiviteter som krever utholdenhet og smidighet ved siden av ren muskelbygging, og fitness har likhetspunkter med aerobic. Fitness har eget NM og VM og kåring av Ms. Fitness Olympia fra 1995.

Kroppsbygging i Norge

I Norge er kroppsbygging organisert i Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund. Det er tilsluttet International Federation of Body Builders (IFBB), stiftet 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg