kroppsbygging

Kroppsbygging Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kroppsbygging av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Kroppsbygging drives av både kvinner og menn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

kroppsbygging av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Kroppsbygging, systematisk styrketrening med sikte på å utvikle kroppens muskler i styrke og volum. Treningen foregår vanligvis som vekttrening med manualer eller som mekanisert apparattrening i helsestudioer. Utøverne benytter ofte sterkt proteinholdige preparater for å øke muskelmassen raskere, og bruk av muskeloppbyggende dopingmidler har vært et problem. Kroppsbygging drives både som mosjon og som konkurransetrening. I konkurranser er deltakerne inndelt i vektklasser og poserer foran dommere som bedømmer muskelstørrelse og muskelspill, og om musklene er velproporsjonerte og står i et harmonisk forhold til hverandre. De beste utfører deretter et friposeringsprogram til musikk.

Faktaboks

Etymologi
engelsk bodybuilding

Moderne kroppsbygging med konkurranser oppstod rundt 1900. Det fikk et oppsving i 1940-årene, særlig i USA; fra 1970-årene drives kroppsbygging også av kvinner. Den største konkurransen for profesjonelle er kåring av Mr. Olympia (fra 1965) og Ms. Olympia (fra 1980). For amatører arrangeres årlig VM, EM og NM, begge kjønn. Filmskuespilleren og politikeren Arnold Schwarzenegger er den mest kjente kroppsbygger, bl.a. Mr. Olympia sju ganger.

Fitness er en form for kroppsbygging, hovedsakelig for kvinner, som oppstod midt i 1980-årene. Man legger vekt på mer dynamiske aktiviteter som krever utholdenhet og smidighet ved siden av ren muskelbygging; likhetspunkter med aerobic. Eget NM og VM og kåring av Ms. Fitness Olympia fra 1995.

I Norge er kroppsbygging organisert i Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund. Det er tilsluttet International Federation of Body Builders (IFBB), stiftet 1946.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg