Kronostratigrafi er et fagområde som deler inn jordas bergarter og sedimenter i enheter med synkrone grenser. Hovedformålet er at å kunne sammenligne samtidige bergarter og hendelser over hele jorda, slik at man kan rekonstruere historien.

Faktaboks

Kronostratigrafi og geokronologi

Eksempler på kronostratigrafiske enheter er silur og yngre dryas. Den kronostratigrafiske enheten består altså av de fysiske bergartene og sedimentene, mens varigheten av en kronostratigrafisk enhet målt i tid kalles for en geokronologisk enhet.

Den geokronologiske enheten silur er 24,6 millioner år lang, fra 443,8 til 419,2 millioner år siden, mens den kronostratigrafiske enheten silur omfatter alle sedimenter og andre bergarter som ble avsatt i denne perioden. Tilsvarende er den geokronologiske yngre dryas 1200 år lang, fra 12 800 til 11 600 år siden, mens den kronostratigrafiske enhet yngre dryas omfatter alle sedimentene om ble avsatt i denne perioden.

Internasjonal kronostratigrafiske inndeling

Den internasjonale geologunionen (IUGS) arbeider stadig med å forbedre den kronostratigrafiske inndelingen av jordas historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg