kromatogram

Kromatografi. Fig. b) Kromatogram (detektorrespons som funksjon av tid) som fremkommer ved separasjon av stoffene A, B og C med en instrumentell metode. Retensjonstiden tr (her angitt for stoff A) er medvirkende til at man kan identifisere et stoff, og høyden eller arealet på toppen er basis for kvantitativ bestemmelse av stoffet.

Av /Store norske leksikon ※.

Kromatografi. Fig. c) Prinsippskisse for en væskekromatograf (HPLC). På dataskjermen vises kromatogrammet underveis i analysen.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kromatogram er innen analytisk kjemi er en grafisk fremstilling av en instrumentell kromatografianalyse. Denne fremstillingen viser mengde stoff i forhold til analysetida (retensjonstid). De ulike stoffene vises som «topper», og arealet til hver av disse toppene viser hvor mye det er av hvert enkelt stoff. I dag gjøres dette digitalt, men tidligere ble kromatogrammet trykket på et høykvalitetspapir, og så ble hver enkelt topp klippet forsiktig ut fra arket og veid på en analysevekt.

Sammen med kromatogrammet presenteres resultatet av analysen i en tabell som viser retensjonstid, areal og arealprosent. Denne tabellen kan også vise hva slags stoff som finnes i prøven, og konsentrasjonen av disse stoffene, hvis metoden er kalibrert for de ulike stoffene i prøven. Dette gjøres ved å analysere standardprøver først, så man ser når og hvor stor topp i kromatogrammet som kommer for hvert enkelt stoff. Det er disse standardanalysene som brukes for å identifisere og mengdeberegne de ulike stoffene som finnes i prøvene som blir analysert.

Et kromatogram med tilhørende utregna stoffmengder bør likevel kvalitetssjekkes av en erfaren kjemiker, da selv de beste analyseinstrumentene kan ha feilidentifisert enkelte av stoffene, og/eller beregna feil mengde. Dette gjelder særlig der flere stoffer har veldig like egenskaper og derfor ikke blir fullstendig separert i kromatogrammet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg