krokket

Krokket. Baneskisse og kuler.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Krokket er et utendørs presisjonsspill på gress eller grus for to eller flere deltakere. Spillet går ut på at man med langskaftede trekøller slår trekuler gjennom metallbøyler og mot trepinner.

Faktaboks

Uttale

Croquet

Etymologi

av fransk croquet, ‘krokkjepp’

Også kjent som

krocket, crocket

Selskapsspill

Krokket spilles i Norge mest som et selskapsspill med ti bøyler og to pinner som settes ut i et bestemt mønster. Fra den ene pinnen (målpinnen) skal spillerne slå hver sin kule gjennom visse bøyler, mot den andre pinnen (vendepinnen) og tilbake gjennom til dels andre bøyler (se illustrasjon). Underveis kan man krokkere, det vil så å treffe en motstanders kule med sin egen, og deretter slå den vekk på en bestemt måte.

Når siste bøyle er passert, blir man en såkalt «røver» og skal krokkere alle de andre spillerne før målpinnen treffes. Den som når målpinnen først er vinner, men treffes denne før den skal, ender spilleren sist. Hver spiller har ett slag om gangen, men får et ekstraslag for å passere en bøyle og for krokkering. Et krokketsett inneholder seks kuler i ulike farger, som gjenfinnes på pinnene for å vise slagrekkefølgen.

Association croquet

I blant annet Storbritannia spilles krokket også i organisert form med egne mesterskap og detaljerte regler (association croquet). Her skal kulene slås gjennom seks bøyler (hver bøyle to ganger) og til slutt mot pinnen midt på banen. Man konkurrerer én mot én eller to mot to, og hver spiller eller hvert lag har to kuler. Et internasjonalt forbund, World Croquet Federation, ble stiftet i 1987, og har arrangert VM siden 1989.

Croquet i Norge

Norges Croquetforbund (NCF) ble stiftet i 2004, og organiserer spillerne i Norge og arrangerer NM. NCF gjeninnførte de internasjonale konkurranseformene Association Croquet og Golf Croquet i Norge. Norske spillere har etter hvert hatt stor fremgang internasjonalt.

Historikk

Krokket stammer fra det franske spillet paille-maille (engelsk pall-mall), som er kjent fra 1200-tallet. Det kom til England på 1600-tallet, hvor det ble utviklet til det nåværende spillet. Krokket var meget populært i Storbritannia og USA på slutten av 1800-tallet, både som selskapsspill og i organisert form, og var blant annet øvelse under de olympiske leker i Paris i 1900. I USA ble det også utviklet en variant under navnet roque.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jørgen Repshus

For det første corquet skrives croquet..Norges Croquet Forbund NCF har organiserte spill i 3 spillemåter i Norge. Norsk Croquet, som ligner beskrivelsen over, Golf Croquet og Assosiation Croquet. For mer info om croquet og dets spilleregler se http://www.croquet.no

svarte Tore Gulbrandsen

Helt riktig. NCF er hovedansvarlig for norsk Croquet ved siden av de to internasjonale formene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg