Anchusa arvensis

Anchusa arvensis, krokhals. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Anchusa arvensis

Anchusa arvensis, krokhals. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Krokhals er en ettårig art i rubladfamilien som finnes som ugras i åkrer og i veikanter, hovedsakelig i lavlandet på Østlandet, men også spredt andre steder. Plantene er opprette med stive hår og lyseblå blomster.

Faktaboks

Etymologi

Anchusa, fra et plantenavn hos Xenofon og Aristofanes og arvensis, som hører åkeren til.

Også kjent som
krumhals
Vitenskapelig navn
Anchusa arvensis
Beskrevet av
(L.) M.Bieb.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Krokhals blir 10–40 centimeter høy. Stengelen er opprett og tett besatt med stive hår. Bladene er smale og har krusete kanter. Blomsterkrona er først rød, men blir snart lyseblå. Krona har fem avrunda fliker og er ikke helt radiærsymmetrisk. Kronrøret har en knekk nedenfor midten som er årsaken til det norske navnet. Frukten er som hos andre arter i familien, delt i fire smånøtter. Hos krokhals har smånøttene et elaiosom og de spres av maur.

Utbredelse

Krokhals er en innført art i Norge som nå vokser på veikanter og annen skrotemark. Den kan også opptre som ugras i åkrer, men er sjelden plagsom. Den kan lett bekjempes med radrensing, hakking og luking, men er sterk mot flere viktige kjemiske ugressmidler.

Krokhals er vanligst på Østlandet, der den går inn til Elverum og Nord-Fron. Videre finnes den spredt langs kysten til Trøndelag og den er funnet flere steder videre nordover helt til Øst-Finnmark. Opprinnelig utbredelse for krokhals er trolig Sørøst-Europa og vestlige Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

krokhals
Anchusa arvensis
Tidligere vitenskapelig navn
Lycopsis arvensis L.
Artsdatabanken-ID
100980
GBIF-ID
7982157

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg