krim (film og serier)

Skuespilleren David Suchet foran kamera under innspilling av en av de mange episodene om detektiven Poirot, basert på bøkene av Agatha Christie.
ITV.
Lisens: CC BY SA 2.0
Betegnelsen «nordisk noir» brukes om krim fra Norden. Den danske krimserien Forbrytelsen (2007-2012) hadde Sofie Gråbøl i hovedrollen og fikk stor oppmerksomhet internasjonalt.
Forbrydelsen (2007–2012)
Av /Danmarks Radio (DR)/ Norsk Rikskringkasting (NRK)/ Sveriges Television (SVT).

Artikkelstart

Kriminalfilm, ofte forkortet til krim, er en spenningssjanger som fokuserer på forbrytelser og oppklaring. Sjangeren er populær både som spillefilm og som serier på TV og strømming.

Faktaboks

Også kjent som

detektivfilm, gangsterfilm, thriller

Sjangertrekk

Krim på film og TV har sitt opphav i kriminallitteratur, og fortellingene følger ofte politibetjenter eller andre etterforskere i arbeidet med å oppklare forbrytelser som mord. Denne typen spenningsfortellinger blir gjerne merket med sjangeren thriller, og de kombineres ofte med andre filmsjangre, som for eksempel grøsseren.

Detektiven

En tidlig stilretning i kriminalfilmen er kjent som film noir. Denne betegnelsen har i nyere tid fått en navnebror i nordisk noir, som er en beskrivelse av krim innen både litteratur, TV og film fra Norden. Detektiven er den viktigste rollefiguren i slike fortellinger, og denne figuren har også en lang historie i populære britiske TV-serier om blant andre Dalgliesh (1983–2004) og Poirot (1989–2013).

Gangsterfilm

Marlon Brando i Francis Ford Coppolas mafiafilm The Godfather fra 1972.
Paramount Pictures.
Lisens: Falt i det fri (Public domain)

Gangsterfilmen er en undertype av krim som fokuserer mer på lovbryterne enn etterforskerne. Handlingen foregår i kriminelle miljøer, for eksempel mafiamiljøer i USA, og følger både de kriminelles daglige liv og spektakulære drap, ran eller tyverier. Et klassisk filmeksempel er Francis Ford Coppolas prisbelønte mafiafilm The Godfather (1972), mens en mer moderne variant er TV-serien The Sopranos (David Chase et al., 1999–2007).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg