krigsbytte

Artikkelstart

Krigsbytte er en betegnelse brukt om gods erobret i krig. Tidligere var det godtatt at soldater bemektiget seg fiendtlig gods, slik at det enten tilfalt dem selv eller den stat de tjente. I dag skilles det mellom fiendtlig militær eiendom og sivil eiendom.

Militære styrker har rett til å beslaglegge og eventuelt destruere fiendtlig militær eiendom, materiell og utstyr, det vil si ta krigsbytte. Dette gjelder både typisk militært utstyr som våpen, kjøretøy og fartøy, og også militære installasjoner som bygninger og forsvarsverk. Det er også tillatt å ta sanitetsmateriell som for eksempel ambulanser og feltsykehus som krigsbytte, men da med den begrensning at syke og sårede soldater fra motpartens styrker og sivile får den nødvendige pleie.

Haagkonvensjonen av 1907 om landkrigens lover og sedvaner bestemmer at privat eiendom skal respekteres og at plyndring er forbudt. I sjøkrig gjelder derimot at fiendtlige handelsskip og fiendtlig gods om bord kan gjøres til prise. Det er likevel ikke mulig å ta fiendtlig privateiendom på nøytrale skip som prise, med mindre det er krigskontrabande.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg