krepsdyr - sykdommer

Kan forårsakes av infeksjon (bakterier, virus, sopp, parasitter), feilernæring eller uønskede miljøforhold (forgiftninger, mv.). Infeksjonssykdommer er av størst betydning for kommersielt rekeoppdrett.

Virusykdommen taurasyndromet (TS) forårsakes av virus tilhørende familien Dicistroviridae, og er i hovedsak registrert i områder i Sør-Amerika. Første gang registrert i et rekeoppdrett i Ecuador i 1991–92, men retrospektive studier har vist at TS antageligvis forårsaket rekedød noe tidligere. Pga. rødlig misfarging, spesielt i halepartiet, angis sykdommen ofte som «red tail disease». Tapene er omfattende, opp mot 80–95 %. Virussykdommen «white spot disease» (WSD) forårsakes av virus tilhørende familien Nimaviridae, og er en meget tapsbringende virusinfeksjon hos peneide reker. Karakteriseres av høy dødelighet og hvite flekker i skallet. Beskrevet første gang fra China og Japan i 1993, men senere i en rekke land i Asia og Amerika. Virussykdommen «yellowhead virus disease» (YHD) forårsakes av virus tilhørende familien Roniviridae, og ble første gang rapportert fra Thailand. Av andre viktige virussykdommer hos reker kan nevnes «tetrahedral baculovirosis» og «sperical baculovirosis» (forårsakes av virus tilhørende familien Baculoviridae), og infeksiøs hypodermal og hematopoetisk nekrose (IHHNV), også kalt «runt deformity syndrome» (forårsakes av virus tilhørende familien Parvoviridae).

Av bakterieinfeksjoner hos krepsdyr er det i første rekke gaffkemi hos hummer, ulike bakteriearter som forårsaker skader i skallet (brannflekksyke), Rickettsie-lignende organismer (RLO) som forårsaker betennelse i fordøyelseskjertelen (hapatopancreas), samt ulike mycobakterier som er angitt å gi problemer.

Mange ulike sopparter kan forårsake alvorlige infeksjoner hos krepsdyr. Mest kjent er krepsepest hos edelkreps. Fusariumspp. gir bl.a. «black gill disease». Lagenidiumspp. og Sirolpidiumspp. er årsak til «larveal mycosis»-syndromet.

En rekke parasittsykdommer er påvist hos krepsdyr, hvorav mange skyldes encellete organismer (mikrosporidier, haplosporidier, gregariner). Hos edelkreps er porselenssyke, forårsaket av Telohania contejeani, en kjent sykdom som er påvist i Norge.

Sykdommer som følge av feilernæring sees i første rekke hos krepsdyr i oppdrett. Hos reker er det påvist sykdom som følge av C-vitaminmangel («black death disease», «shrimp scurvy») som arter seg ved svartpigmenteringer i vevet under skallet og på gjellene. Av andre sykdommer kan nevnes «cramped muscle syndrome» (CMS), forårsaket av mangel på kalium/magnesium, og «chronic soft shell disease» som er angitt å skyldes dårlig fôr.

Les også om skalldyroppdrett.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg