kremler

Kremler. Arten giftkremle (Russula emetica). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kremler er en artsrik slekt av skivesopper, med om lag 95 kjente arter i Norge. De kan lett kjennes på kjøttets osteaktige eller eplelignende konsistens. Alle kremler danner sopprot med ulike skogtrær, noen er knyttet til bare ett treslag, andre til flere.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Russula
Beskrevet av
Christiaan Hendrik Persoon

Beskrivelse

Kremler har livlige, ofte røde, fiolette, grønne eller gule hattfarger og oftest hvite eller gule skiver. Hatthuden kan lett trekkes av hos de fleste av artene. Foten er blek eller iblant rødlig. I likhet med risker kan ikke foten trevles opp slik som hos andre skivesopper, men i motsetning til riskene mangler kremlene melkesaft. Dette har sammenheng med at kjøttet til en stor grad er bygd opp av kuleformede celler (sphaerocyster), mens kjøttet hos andre skivesopper består av lange, trådformede celler (hyfer).

Ulike arter

De enkelte artene er vanskelige å kjenne, spesielt fordi hattfargen ofte varierer sterkt hos en enkelt art etter alder og værlag. De mange gode matkremlene, for eksempel mandelkremler og nøttekremler, kan likevel lett kjennes fra de giftige kremler, da de giftige har en skarp smak, mens de spiselige er milde. Dette er en regel som bare gjelder for kremler og ikke for skivesopper generelt.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Russulales
Familie Russulaceae
Slekt Kremler Russula

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kremler
Russula
Artsdatabanken-ID
57666
GBIF-ID
2551169

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg