Kremler, artsrik slekt av skivesopper, ca. 95 kjente arter i Norge. De kan lett kjennes på kjøttets osteaktige eller eplelignende konsistens.

Livlige, ofte røde, fiolette, grønne eller gule hattfarger og oftest hvite eller gule skiver. Foten er blek eller iblant rødlig, og kan aldri trevles opp som hos andre skivesopper, riskene unntatt, men kremlene mangler melkesaft. Dette har sammenheng med at kjøttet er bygd opp av kuleformede celler (sphaerocyster), mens kjøttet hos andre skivesopper består av lange, trådformede celler (hyfer).

De enkelte artene er vanskelige å kjenne, spesielt fordi hattfargen ofte varierer sterkt hos en enkelt art etter alder og værlag. De mange gode matkremlene, f.eks. mandelkremler og nøttekremler, kan likevel lett kjennes fra de giftige kremler, da disse har en skarp smak, mens de spiselige er milde. Dette er en regel som bare gjelder for kremler og ikke for skivesopper generelt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.