Kreatin og kreatinin, fysiologisk viktige forbindelser som finnes i mange organismer, særlig i forskjellig animalsk vev. Kreatin, C4H9O2N3, finnes f.eks. i muskler, mens kreatinin, C4H7ON3, er et anhydrid av kreatin som utskilles i urinen hos pattedyr.

Kreatin er kjemisk sett metylguanidineddiksyre, og dannes fra guanidineddiksyre ved en enzymatisk katalysert transmetyleringsprosess som i størst grad finner sted i lever. I mange vev, f.eks. muskler, finnes kreatinfosfat, som har den biologisk viktige egenskap at dets fosfat kan overføres enzymatisk til ADP under dannelse av ATP, og på denne måten levere energi for muskelarbeidet. Musklenes kreatinfosfat gjendannes under hvile. Begge prosesser katalyseres av enzymet kreatinkinase.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. april 2011 skrev Martin Lerstang Mikkelsen

I artikkelen står det at produksjonen finner sted i musklene. På Wikipedia står det i nyrerene og leveren, mens på trim.no (som viser til Guimbal C. og Kilimann M.W.) står det i leveren. Guimbal C. og Kilimann M.W. har flere artikler på PubMed om kreatin-reseptorer og -opptak i muskelceller.



Mitt spørsmål blir derfor, hvor finner kreatinproduksjonen sted?



Vennlig hilsen

Martin



Lenker:

Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Kreatin)

trim.no (http://www.trim.no/pub/art.php?id=425&print)

Guimbal C.og Kilimann M.W. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=search&db=pubmed&term=Guimbal%20C%5Bau%5D&dispmax=50)

3. mai 2011 svarte Tom Kristensen

Hei Martin,
Kreatin dannes ved metylering av guanidineddiksyre, og denne reaksjonen foregår hovedsakelig i lever. Guanidineddiksyre dannes i nyre ved en transamidineringsreaksjon. Enzymene som katalyserer disse reaksjonene kan forøvrig påvises i muskelvev, men det er altså nyre og lever som står for hovedproduksjonen. Jeg har rettet artikkelen. Takk for tilbakespillet!

Tom

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.