kreatin og kreatinin

Kreatin og kreatinin er viktige forbindelser som finnes i mange organismer, særlig i forskjellig animalsk vev. Kreatin, C4H9O2N3, finnes for eksempel i muskler, mens kreatinin, C4H7ON3, er et anhydrid av kreatin som utskilles i urinen hos pattedyr.

Faktaboks

Uttale
kreatˈin og kreatinin
Etymologi

av gresk kreas, 'kjøtt'

Kreatin er kjemisk sett metylguanidineddiksyre, og dannes fra guanidineddiksyre ved en enzymatisk katalysert transmetyleringsprosess som i hovedsad skjer i leveren. I mange vev, for eksempel muskler, finnes kreatinfosfat, som har den biologisk viktige egenskap at dets fosfat kan overføres enzymatisk til ADP under dannelse av ATP. På denne måten leveres energi for muskelarbeidet. Musklenes kreatinfosfat gjendannes under hvile. Begge prosesser katalyseres av enzymet kreatinkinase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Martin Lerstang Mikkelsen

I artikkelen står det at produksjonen finner sted i musklene. På Wikipedia står det i nyrerene og leveren, mens på trim.no (som viser til Guimbal C. og Kilimann M.W.) står det i leveren. Guimbal C. og Kilimann M.W. har flere artikler på PubMed om kreatin-reseptorer og -opptak i muskelceller.Mitt spørsmål blir derfor, hvor finner kreatinproduksjonen sted?Vennlig hilsenMartinLenker:Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Kreatin)trim.no (http://www.trim.no/pub/art.php?id=425&print)Guimbal C.og Kilimann M.W. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=search&db=pubmed&term=Guimbal%20C%5Bau%5D&dispmax=50)

svarte Tom Kristensen

Hei Martin,Kreatin dannes ved metylering av guanidineddiksyre, og denne reaksjonen foregår hovedsakelig i lever. Guanidineddiksyre dannes i nyre ved en transamidineringsreaksjon. Enzymene som katalyserer disse reaksjonene kan forøvrig påvises i muskelvev, men det er altså nyre og lever som står for hovedproduksjonen. Jeg har rettet artikkelen. Takk for tilbakespillet!Tom

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg