To krav maga-utøvere.
I krav maga øver man på å forsvare seg ved å angripes motstanderens mest sårbare områder, som øyne.
Av /Lsoderst, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0
To krav maga-utøvere trener på forsvar mot våpen.

Krav maga-utøvere trener på forsvar mot våpen.

Tech. Sgt. Marelise Wood, Public domain, via Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0
To soldater trener krav maga.
Krav maga finnes i en militær variant, en sivil variant, og en variant for sikkerhetspersonell.
PFC Dixie Rae Liwanag, Public domain, via Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Krav maga er et system for ubevæpnet nærkamp og selvforsvar som ble utviklet for det israelske militæret. Navnet betyr kontaktkamp på hebraisk. Politistyrker og militære i flere land benytter nå krav maga. Det er også utviklet en sivil variant som trenes uavhengig av yrke og bakgrunn, og en variant for sikkerhetspersonell, som for eksempel livvakter.

Krav maga fokuserer på øvelser mot kroppens mest sårbare områder, som øyne, ribbein, strupe og underliv. Øvelsene er effektive og enkle. Målet er å påføre motstanderen mest mulig skade på kortest mulig tid, uavhengig av egen styrke og kroppsvekt. Det er ingen regler i krav maga, og utøverne kan blant annet angripe med både albuer, never, knær, bein og hode.

Krav maga-utøvere trener på slag og spark, fellinger og bakkekamp. Det er vanlig å blokkere og slå samtidig, i motsetning til i mange kampsporter. Men lærer også forsvar mot våpen, for eksempel pistol, kniv, stokker og andre slagvåpen. Viderekomne utøvere trener i tillegg på å forsvare seg ved bruk av hverdagslige gjenstander. Under treningene øves det både på forsvar mot én og flere angripere.

Krav maga streber etter å være et mest mulig realistisk og effektivt nærkampsystem. For å gjøre treningen så realistisk som mulig, kan den flyttes til eksempelvis busser, strender, utesteder og bakgater. Deler av treningen kan også foregå i et mørklagt treningslokale, slik at utøverne ikke ser når treningspartneren angriper. En svært viktig del av krav maga handler om å gjenkjenne farlige situasjoner og å unngå konfrontasjoner. På nybegynnernivå øves det på å snakke seg ut av potensielt farlige situasjoner. Utøverne trener også opp mental styrke, blant annet gjennom øvelser for å takle stress under konfrontasjoner.

Krav maga er et system i stadig utvikling. Dette, samt fraværet av regler, skiller nærkampsystemet fra tradisjonelle, asiatiske kampsporter.

Gradering og belter

Ettersom krav maga ble utviklet for militære formål var det i utgangspunktet ingen gradering. Da teknikkene ble systematisert på 1980-tallet ble belter og graderinger innført. Dette skal ha vært for at krav maga skulle bli forstått og respektert på lik linje med andre kampsporter. På 1990-tallet valgte mange å gå bort fra bruken av belter, men det avholdes fortsatt graderinger hvor man kan stige i ulike nivåer. Graderingene begynner med «practitioner». Derfra kan man stige til «graduate», «expert» og «master».

Drakt

Utøverne trener i vide bukser og T-skjorter.

Konkurranser

Det er ingen sportslige elementer i krav maga, og det arrangeres heller ikke konkurranser.

Historikk

Imi Lichtenfeld

Imi Lichtenfeld utviklet nærkampsystemet krav maga.

Av /WikiMedia.
Lisens: CC BY 2.0

I 1948 havnet den nyopprettede staten Israel i kamphandlinger med sine arabiske naboer. Det israelske forsvaret (IDF) rekrutterte frivillige som raskt måtte læres opp i nærkamp. På denne tiden var det forbudt med skytevåpen i Israel, noe som skal ha vært med på å påvirke utviklingen av nærkampsystemet.

Den tsjekkiske selvforsvarseksperten Imi Liechtenfeldt, med bakgrunn fra blant annet bryting og boksing, ble tildelt oppgaven. Han hadde da allerede trent israelske soldater i fire år. De neste tjue årene trente Liechtenfeldt Israels forsvarsstyrker i selvforsvar og nærkamp, samtidig som han utviklet teknikkene videre.

På starten av 1960-tallet begynte arbeidet med å tilpasse teknikkene også for sivile. Målet var å lære vanlige folk å forsvare seg i alle truende hverdagssituasjoner, enten det var på gaten, skolen eller andre steder.

Sammen sin assistent Eyal Yanilov, satte Imi på 1980-tallet teknikkene sammen til et komplett system og ga det navnet krav maga.

Krav maga i Norge

I Norge finnes det flere forbund som har utgangspunkt i Imi Liechtenfeldts system. Rune Lind var Norges første godkjente instruktør. I 1996 åpnet han landets første krav maga-klubb i Bodø. De fleste klubbene i Norge har 16- eller 18-årsgrense, men noen har også egne barnepartier. Det er stor bredde blant krav maga-utøverne. Noen har bakgrunn fra politiet, militæret eller andre kampsporter, mens andre ikke har kamperfaring, og kun ønsker å komme i form og lære selvforsvar. Enkelte norske krav maga-klubber er med i Norges kampsportforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne linker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg