krattrev

Amerikansk ørkenrev lever i tørre omgivelser i det sørvestligste hjørnet av Nord-Amerika, i USA og Mexico.
U.S. Fish and Wildlife Service.

Artikkelstart

Krattrev er en liten rev i Nord-Amerika og er en art i hundefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Vulpes macrotis

Krattreven lever i det vestlige Nord-Amerika. Den er nært beslekta med præriereven Vulpes velox. Genetisk er de to revene antakelig tilstrekkelig forskjellige til å klassifiseres som egne arter, men de hybridiserer i en liten sone. Fjellreven er forøvrig deres nærmeste slektning.

Beskrivelse

Den er en liten rev, med kroppslengde rundt 50 centimeter, halelengde rundt 30 centimeter og vekt rundt to kilogram. Pelsen er grå over ryggen, men mer gulfarga nedover kroppssidene, på føttene og under magen og halen. Reven har typiske svarte flekker på siden av snuten og svart haletipp. Pelsen er temmelig kort. Ørene er temmelig store, noe dens vitenskapelige navn henspiller på (macrotis, «makro-øre»). På engelsk kalles den «kit fox». «Kit» betyr redskap og henviser kanskje også til ørene.

Levevis

Krattreven lever tørre og halvtørre omgivelser, gjerne i krattskog av ulike slag. Den kan også leve i jordbruksland.

Den spiser mest gnagere, haredyr og insekter. Ellers både fugler, krypdyr, åtsler og frukt. Præriehunder er viktig føde. Den er mest nattaktiv og jakter som regel aleine.

Unger fra tidligere kull kan bli værende og hjelpe til med å fostre opp et nytt valpekull. Kullstørrelsen er en til syv valper (gjennomsnittlig fire). Ungene avvennes rundt åtte uker gamle, men er ikke uavhengige av foreldrene før de er fem til seks måneder gamle. Hiet, eller rettere hiene, brukes hele året.

Utbredelse

Krattreven lever i tørre omgivelser i det sørvestligste hjørnet av Nord-Amerika, i USA og Mexico. Enkelte bestander blir klassifisert som trua av utryddelse. Ødeleggelse av habitatet er den største trusselen, inkludert tap av kolonier av præriehunder, som er viktig føde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg