kratthumleblom. Av /shutterstock. Begrenset gjenbruk

kratthumleblom

Kratthumleblom fra Tåsen i Oslo.
Kratthumleblom: frukt. Tåsen i Oslo.

kratthumleblom

kratthumleblom
Av /shutterstock.

Artikkelstart

Kratthumleblom er en 30–70 centimeter høy, flerårig urt i rosefamilien. Bladene er trekoplede og dypt flikete. Blomstene er gule med fem kronblader.

Faktaboks

Også kjent som
benediktinerrot
Vitenskapelig navn
Geum urbanum
Beskrevet av
Carl von Linné

Den har mykhåret stengel, finnete blad nær roten, og tredelte stengelblad. Blomstene har grønne begerblad og gule kronblad, og de er én centimeter brede.

Kratthumleblom vokser i ur og på tørre steder i skogen, og blomstrer i juni. Den er vanlig nord til Nordland, og finnes opp til 1000 meter over havet i Buskerud.

Kratthumleblomen er hjemmehørende over store deler av den nordlige halvkule, bortsett fra Nord-Amerika. Planten vokser også naturlig i Norge.

Bruk

Kratthumleblom har liten betydning som krydderplante, men har blitt brukt som erstatning for kryddernellik og til smaksetting av øl og vin. Rota inneholder bitterstoffer som gjør ølet mer holdbart.

Historie

Rotstokken inneholder nellikolje. Den har i folkemedisinen vært brukt mot kolikk og diaré og til såromslag.

Kratthumleblom er kjent som medisinplante tilbake til middelalderen. Rota inneholder eugenol som virker mildt smertestillende og beroligende. Hildegard av Bingen (abbedisse og forfatter av skrifter om medisinske planter, 1098–1179) omtalte planten som velsignet og mente rota kunne holde onde krefter borte.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kratthumleblom
Geum urbanum
Artsdatabanken-ID
103324
GBIF-ID
5369652

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg