For 18 områder i Norge blir det utført kraftsystemutredninger som oppdateres årlig. Det er 17 regionale områder der det utredes for de regionale nett (33 kV - 132 kV) og ett område for utredning om Sentralnettet (132 kV - 420 kV). Generelt følger områdene fylkesgrensene, men det finnes noen unntak. Utredningene beskriver dagens kraftnett, fremtidige overføringsforhold, samt forventede tiltak og investeringer. I utredningene presenteres statistikk med data for produksjon, overføring og forbruk av energi, samt beskrivelse av forhold som er av betydning for utviklingen av kraftsystemet i utredningsområdet. Det er også beskrevet ulike alternativer for utviklingen av kraftsystemet i området samt gjennomført forenklede samfunnsøkonomiske vurderinger av alternativene.

For alle kommuner i Norge er det utarbeidet lokale energiutredninger som oppdateres hvert annet år. Utredningene skal øke kunnskapen om lokal energiforsyning, energibruk og alternativer på dette området, og slik bidra til en samfunnsmessig rasjonell utvikling av energisystemet. Det er områdekonsesjonæren, det vil si det nettselskapet som har konsesjon til å levere strøm i den aktuelle kommunen som har ansvar for å oppdatere utredningene.

Fra de fleste energiselskapers (nettselskapers) nettsider er det mulig å laste ned de regionale kraftsystemutredningene og de lokale energiutredningene.

NVE om kraftsystemutredninger

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.