korrektur

Korrektur. Eksempler på tradisjonelle korrekturtegn i trykt tekst.

Eksempel på korrekturtegn
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Korrektur er gjennomsyn og rettelse av tekst før publisering; eller mer generelt en rettelse eller korrektiv.

Faktaboks

Uttale
korrektˈur
Etymologi
fra tysk, til korrekt

Innen typografi var korrektur tradisjonelt et kontrollavtrykk av typografisk sats, og betegnet også retting på et korrekturavtrykk for å bringe dette i samsvar med manuskriptet det var satt etter. Setterens retting i satsen ble kalt korrigering.

Før digitalteknologien endret hele publiseringsprosessen var det vanlig at trykkeriet leste huskorrektur, det vil si en intern korrektur for å rette egne feil i setteprosessen. Deretter ble teksten sendt i kundekorrektur. Trykkeriet var økonomisk ansvarlig for egne feil, men hvis kunden gjorde endringer i strid med manuskriptet, ble korrigeringen belastet kunden. Det var ikke uvanlig med både første-, andre- og tredjekorrektur.

For større og mer kompliserte bok- og tidsskriftarbeider kunne kunden be om en korrektur før teksten ble brukket om, såkalt spaltekorrektur, for å få fjernet feil som som senere kunne føre til ny ombrekking. Korrektur etter ombrekking ble kalt ombrukket korrektur.

Digitalteknologien har endret rutiner for korrektur i avis- og forlagsredaksjoner. Feil som tidligere kunne oppstå ved at forfatterens manuskript måtte settes på nytt, skal ikke lenger skje, og denne formen for korrektur er dermed bortfalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg