korrektur

Korrektur. Eksempler på vanlige korrekturtegn i trykt tekst.

av . Begrenset gjenbruk

Korrektur er kontrollavtrykk av typografisk sats, og betegner også retting på et korrekturavtrykk for å bringe dette i samsvar med manuskriptet det er satt etter. Setterens retting i satsen kalles korrigering.

Faktaboks

Uttale
korrektˈur
Etymologi
fra tysk, til korrekt

Før digitalteknologien endret hele publiseringsprosessen var det vanlig at trykkeriet leste huskorrektur, det vil si en intern korrektur for å rette egne feil i setteprosessen. Deretter ble teksten sendt i kundekorrektur. Trykkeriet var økonomisk ansvarlig for egne feil, men hvis kunden gjorde endringer i strid med manuskriptet, ble korrigeringen belastet kunden. Det var ikke uvanlig med både første-, andre- og tredjekorrektur.

For større og mer kompliserte bok- og tidsskriftarbeider kunne kunden be om en korrektur før teksten ble brukket om, såkalt spaltekorrektur, for å få fjernet feil som som senere kunne føre til ny ombrekking. Korrektur etter ombrekking ble kalt ombrukket korrektur.

Digitalteknologien har endret rutiner for korrektur i avis- og forlagsredaksjoner. Feil som tidligere kunne oppstå ved at forfatterens manuskript måtte settes på nytt, skal ikke lenger skje, og denne formen for korrektur er dermed bortfalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg