I Sørøst-Asia brukes først og fremst bladene, mens i Vesten og Midtøsten er det tradisjonelt frøene som har vært mest populære. I Mexico og Karibia er også koriandersmaken populær, men der brukes gjerne bladene fra meksikansk koriander i salsaer og guacamole (avokadopuré). I andre deler av Sør-Amerika brukes quillquiña (boliviansk koriander) på samme måten.
I Norge har korianderfrø fortrinnsvis blitt brukt i bakervarer som brød, kaker og kjeks, og som pølsekrydder. Men krydderet er også velegnet i en rekke kjøttretter, som for eksempel kebab og kjøttkaker, samt til kylling, fisk og poteter. Koriander går godt sammen med andre krydder, som for eksempel spisskummen, chili, hvitløk og sitrus.
I Nord-Afrika inngår koriander i de fleste krydderblandinger. Også i Sentral- og Sør-Asia er korianderfrø en viktig bestanddel i en rekke krydderblandinger, karriretter, pickles og chutneyer. I India er dhana dal en spesialitet. Dette er ristede korianderfrø som brukes i sauser og karriretter, spises som forfriskning etter måltider, eller varmes opp i panne med litt sitron og salt og spises som snacks.
Friske korianderblad mister det meste av smaken ved varmebehandling og bør tilsettes etter koking eller steking, eller brukes som garnityr. I Sørøst-Asia anvendes korianderblader i mange retter, for eksempel i karriretter, fiske- og kyllingretter og salater. Bladene er velegnet sammen med andre krydder, som for eksempel ingefær, chili og kaffirlime.
Olje fra korianderfrukt brukes til smaksetting av hveteøl, likører og brennevin, blant annet akevitt, og i parfymeindustrien.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.