Korfball, nederlandsk ballspill mellom to lag à 8 spillere. Korfball minner om basketball og er egentlig en variant av netball, men spilles med fire menn og fire kvinner på laget. Ballen er en luftfylt lærball med størrelse og vekt omtrent som en fotball. Banen er 40x20 m (utendørs 60x30 m), på hver banehalvdel et stykke inne på banen er en loddrett stang med en åpen sylinderformet ring (kurv) horisontalt på toppen. Kurven er festet 3,5 m over underlaget og har diameter ca. 40 cm. Spillets hensikt er å score flest mål ved å kaste ballen ned gjennom motstanderens kurv. Spilletid 2×30 min.

Korfball er et pasningsspill hvor det er forbudt med fysisk kontakt, å løpe med ballen eller å drible med ballen ved å sprette den i bakken. Begge lag skal ha fire spillere (to av hvert kjønn) på hver banehalvdel. Det er forbudt å forlate sin sone under spillet, men for hvert andre mål bytter begge lags spillere banehalvdel innbyrdes, dvs. skifter fra angrep til forsvar eller motsatt. Bare spillere av samme kjønn kan markere hverandre. Kampen ledes av en dommer, vanligvis med hjelp av en assistentdommer. For regelbrudd dømmes frikast, straffekast (2,5 m foran kurven) eller advarsler og utvisninger av spillere.

Korfball ble utviklet 1902 av den nederlandske skolelæreren Nico Broekhuysen, opprinnelig på en større bane med flere spillere. Korfball spredte seg først til tidligere nederlandske kolonier (bl.a. Indonesia), senere til Belgia. Et internasjonalt forbund ble stiftet 1933, som per 2005 har ca. 40 medlemsland fordelt på alle verdensdeler. VM fra 1978.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.