Korfball
En rekke korfballbaner i utendørsvariant.

Korfball er et nederlandsk ballspill mellom to lag à åtte spillere. Korfball minner om den opprinnelige utgaven av basketball og er egentlig en variant av netball, men spilles med fire menn og fire kvinner på laget. Spillets regler legger særlig til rette for likevekt mellom kjønnene.

Faktaboks

Etymologi
nederlandsk ‘kurvball’

Spillet

Ballen er en luftfylt lærball med størrelse og vekt omtrent som en fotball. Banen er 40 ganger 20 meter (utendørs 60ganger 30 meter), på hver banehalvdel et stykke inne på banen er en loddrett stang med en åpen sylinderformet ring uten nett (kurv) horisontalt på toppen. Kurven er festet 3,5 meter over underlaget og har diameter på omtrent 40 centimeter. Spillets hensikt er å score flest mål ved å kaste ballen ned gjennom motstanderens kurv. Spilletiden er 2 ganger 30 minutter.

Korfball er et pasningsspill hvor det er forbudt med fysisk kontakt, å løpe med ballen eller å drible med ballen ved å sprette den i bakken. Begge lag skal ha fire spillere (to av hvert kjønn) på hver banehalvdel. Det er forbudt å forlate sin sone under spillet, men for hvert andre mål bytter begge lags spillere banehalvdel innbyrdes, det vil si skifter fra angrep til forsvar eller motsatt. Bare spillere av samme kjønn kan markere hverandre. Kampen ledes av en dommer, vanligvis med hjelp av en assistentdommer. For regelbrudd dømmes frikast, straffekast (2,5 meter foran kurven) eller advarsler og utvisninger av spillere.

Historikk

Korfball ble utviklet i 1902 av den nederlandske skolelæreren Nico Broekhuysen, opprinnelig på en større bane med flere spillere.

Korfball spredte seg først til tidligere nederlandske kolonier (blant annet Indonesia), og senere til Belgia. Et internasjonalt forbund ble stiftet i 1933, som i dag har omtrent 70 medlemsland fordelt på alle verdensdeler. VM har blitt arrangert siden 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg