Kord brukes i gummiteknikk om tråder som forsterker (armerer) gummiprodukter som må være svært sterke, for eksempel bildekk eller noen former for transportbånd. Dette er en form for armering. Korden består noen ganger av  parallelle enkelttråder, men mest brukt er en form for vevd kordduk, som består av en varp (renning) som holdes sammen av glisne veft (innslag).

Gummiert kordduk brukes til å bygge opp stammen i bildekk. Før andre verdenskrig ble bomullskord brukt til dette, men nå brukes sterkere kord av rayon (viskose), polyamid (nylon), polyester, stål og i mindre utstrekning glass.

Det sterke stoffet polyamid brukes diagonalt i dekk for fly og store arbeidsmaskiner. I lastebildekk brukes stort sett kord av stål. I personbildekk brukes mest rayon (radialt), men ofte bare i stammen, samt stivere stålkord (i tillegg ofte polyamidkord) i beltet. Polyester brukes (særlig i USA) på samme måte som rayon.

Kord til transportbånd er oftest en duk med varp av polyester og verft av polyamid, eventuelt parallelle tråder av stål. Ved disse anvendelsene må korden være overflatebehandlet for å gi tilstrekkelig binding til gummien. De organiske fibrene dyppes i en blanding av resorcinolformaldehyd og polymerlateks. Stålkorden er messingbelagt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.