Tråd som brukes til forsterkning (armering) av gummiprodukter (bildekk, visse transportbånd). Korden brukes undertiden som parallelle enkelttråder, men mest i form av kordduk, som består av en varp (renning) som er holdt sammen av en glissen veft (innslag).

Gummiert kordduk brukes til å bygge opp stammen i bildekk. Før den annen verdenskrig ble bomullskord brukt til dette, men nå brukes de sterkere rayon- (viskose-), polyamid-(nylon-), polyester-, stål- og i mindre utstrekning glasskord. Polyamid brukes for sin styrke i dekk (diagonal) for fly og store arbeidsmaskiner og stål i lastebildekk. I personbildekk (radial) brukes mest rayon, men ofte bare i stammen, og den stivere stålkord (i tillegg ofte polyamidkord) i beltet. Polyester brukes (særlig i USA) på samme måte som rayon.

Kord til transportbånd er oftest en duk med polyester varp og polyamid veft eller parallelle tråder av stålkord. Ved alle disse anvendelsene må korden være overflatebehandlet for å gi tilstrekkelig binding til gummien. De organiske fibrene dyppes i en resorcinol-formaldehyd-polymerlateks-blanding, og stålkorden er messingbelagt.

Du kan lese om kord i veving her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.