Kopisperre, teknisk system for beskyttelse mot kopiering av innholdet på et digitalt lagringsmedium eller på en digital fil, eller i et dataprogram. Brukes også om tekniske systemer som regulerer tilgangen til innholdet (f.eks. avspillingskontroll).

Åndsverkloven inneholder bestemmelser som forbyr omgåelse av tekniske beskyttelsessystemer som med rettighetshavers samtykke benyttes til å kontrollere eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring av verk. Private brukere som lovlig har anskaffet eksemplar av et verk som er utstyrt med et slikt system, kan dog omgå systemet for å kunne tilegne seg verket på relevant avspillingsutstyr. Dette unntaket gjelder ikke for dataprogram. Produksjon, innførsel, salg, utleie og annen distribusjon av innretninger, produkter eller komponenter som frembys for slik omgåelse, er også forbudt. Det er heller ikke tillatt å reklamere for eller tilby tjenester i tilknytning til slike innretninger mv.

Det gjelder særlige regler som skal sikre at tekniske beskyttelsessystemer ikke er til hinder for utnyttelse av verk for visse nærmere bestemte formål, f.eks. for fremføring i undervisning, for kopiering i bibliotek eller for fremstilling av eksemplar for funksjonshemmede.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.