Konvergent evolusjon er når organismer som ikke er nært beslektet utvikler samme trekk og blir lik hverandre. Konvergent evolusjon skjer ofte i organismer som lever under samme vilkår.

Faktaboks

Uttale
konvergˈens
Etymologi
til konvergere

Et eksempel er haier, fiskeøgler og hvaler. Disse dyregruppene tilhører tre forskjellige virveldyrklasser (bruskfisk, krypdyr og pattedyr), men har alle torpedolignende kropp, finner og to-fliket hale, som et resultat av å være tilpasset livet i vann. Et annet eksempel er at ubeslektede planter som lever i ørkenstrøk alle har utviklet et kaktuslignende utseende.

Analoge og homologe strukturer

Egenskapene eller trekkene organismene utvikler gjennom konvergent evolusjon kalles analoge strukturer. En struktur er en del av en organisme, som et organ eller en kroppsdel. Analoge strukturer har samme funksjon, men har ikke samme evolusjonære opphav. Et eksempel er en fuglevinge og en flaggermusvinge. Begge vingene har samme funksjon (de brukes til å fly med), men de er bygget opp forskjellig.

Motsetningen til analoge strukturer er homologe strukturer. Homologe strukturer har samme evolusjonære opphav, men ikke nødvendigvis samme funksjon. Hvalens framfinne og menneskenes arm har samme opphav, og består av de samme beina og knoklene. De kalles derfor homologe strukturer da begge har opphav i den sammen arm-strukturen hos en felles stamfar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg