kontrollport (prosjektledelse)

Kontrollporter er som regel knyttet til utløpet av en fase eller et trinn i prosjektet og skal danne grunnlag for en beslutning om videreføring eller ikke.

Kontrollport
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kontrollport er et beslutningspunkt i gjennomføringen av et prosjekt der det fattes beslutning om videreføring på grunnlag av planer og foreliggende statusinformasjon. Beslutningen fattes av en autorisert person («gate keeper»).

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk 'decision gate'

Den bakenforliggende tankegangen er at det er en port som skal passeres, og at det er visse forutsetninger for å kunne passere. Eksempelvis kan det være et krav at det foreligger et kostnadsestimat på akseptabelt usikkerhetsnivå, at tekniske løsninger er tilstrekkelig detaljert, at det er gjennomført sikkerhetsvurderinger eller at det foreligger godkjente planer. Formålet er å sikre at prosjektet ikke fortsetter på ufullstendig grunnlag, og derigjennom redusere feil og endringsarbeider under videreføring.

En kontrollport er som oftest knyttet utløpet av en fase eller et trinn i prosjektarbeidet (se figur) og utgjør også en av prosjektets milepæler. Eksempler på kontrollporter er:

  1. Beslutning om start av prosjektutvikling
  2. Beslutning om konseptutredning
  3. Beslutning om start av planlegging
  4. Beslutning om gjennomføring
  5. Beslutning om drift

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2020). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. 2. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg