Kontraterrorisme, offensive tiltak som brukes av et lands myndigheter for å bekjempe terrorister. Kontraterrorisme kan inkludere tiltak for å varsle om og stoppe planlagte terrorhandlinger, for eksempel gjennom etterretning, etterforskning og rettsforfølgning av mistenkte terrorister. I Norge ligger dette ansvaret primært hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kontraterrorisme inkluderer også offensive operasjoner for å bekjempe terrorister under forberedelse, utførelse eller – under visse forhold – i etterkant av et terrorangrep. Ansvaret for dette ligger i Norge hos politiet, og ledes normalt av politimesteren i det aktuelle distrikt. Beredskapstroppen er organisert og trent for å være det utøvende ledd i kontraterroroperasjoner. I særlig krevende tilfeller kan politiet be om bistand fra Forsvarets spesialkommando (FSK). Forsvaret kan også yte andre former for støtte til politiet i kontraterrorarbeid.

Kontraterrorisme skiller seg i prinsippet fra antiterrorisme, som betegner defensive tiltak for å redusere samfunnets sårbarhet for terrorisme. Eksempler på antiterrortiltak er lover og direktiver, internasjonalt etterretningssamarbeid eller vakthold og sikring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.