kontraterrorisme

Kontraterrorisme, offensive tiltak som brukes av et lands myndigheter for å bekjempe terrorister. Kontraterrorisme kan inkludere tiltak for å varsle om og stoppe planlagte terrorhandlinger, for eksempel gjennom etterretning, etterforskning og rettsforfølgning av mistenkte terrorister. I Norge ligger dette ansvaret primært hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kontraterrorisme inkluderer også offensive operasjoner for å bekjempe terrorister under forberedelse, utførelse eller – under visse forhold – i etterkant av et terrorangrep. Ansvaret for dette ligger i Norge hos politiet, og ledes normalt av politimesteren i det aktuelle distrikt. Beredskapstroppen er organisert og trent for å være det utøvende ledd i kontraterroroperasjoner. I særlig krevende tilfeller kan politiet be om bistand fra Forsvarets spesialkommando (FSK). Forsvaret kan også yte andre former for støtte til politiet i kontraterrorarbeid.

Kontraterrorisme skiller seg i prinsippet fra antiterrorisme, som betegner defensive tiltak for å redusere samfunnets sårbarhet for terrorisme. Eksempler på antiterrortiltak er lover og direktiver, internasjonalt etterretningssamarbeid eller vakthold og sikring.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg