kontraspionasje

Artikkelstart

Kontraspionasje er virksomhet som har til oppgave å avdekke, bedra og nøytralisere fremmed etterretningsvirksomhet mot eget land. Kontraspionasje (av kontra- og spionasje) fokuserer på fremmed spionasjeaktivitet og er den aktive/offensive delen av kontraetterretning.

Faktaboks

Uttale
kˈontraspionˈasje

Kontraetterretning

Kontraetterretning er en viktig del av etterretning. Formålet med kontraetterretning er å beskytte eget land og etterretningstjeneste mot fremmed etterretningsvirksomhet. Det som skiller kontraetterretning fra etterretning er selve målet for informasjonsinnhenting. Etterretning fokuserer på informasjon om fremmede stater, individer eller organisasjoner relevant for et lands nasjonale sikkerhet og interesser. Slik informasjon kan være om alt fra et lands militære-, politiske- og økonomiske forhold til miljø og industri. Kontraetterretning fokuserer derimot på informasjon om et lands etterretningstjeneste og etterretningsvirksomhet. Hovedoppgaven til kontraetterretning er å beskytte egen etterretningstjenestes informasjon, prosess og produkt mot en motparts etterretningstjeneste og informasjonsinnhenting.

Aktiv kontraetterretning

Kontraetterretning som en aktivitet kan deles inn i to halvdeler: passiv/defensiv kontraetterretning (ofte referert til som 'sikkerhet') og aktiv/offensiv kontraetterretning. Kontraspionasje utgjør den offensive delen av kontraetterretning.

Det ideelle målet til kontraspionasje er å avdekke fremmed etterretningsvirksomhet så tidlig som mulig før skaden er gjort. Gjennom kontraspionasje forsøker man å forstå hvordan fremmede etterretningstjenester opererer for å kunne motvirke eller manipulere deres aktiviteter og snu disse aktivitetene til egen fordel. For å kunne oppnå dette må man identifisere fienden og tilegne seg kunnskap om fiendens operasjoner for å så kunne motvirke disse operasjonene gjennom infiltrering og manipulering.

Dobbeltagenter

Bruk av dobbeltagenter er det mest karakteristiske verktøyet for en kontraspionasjeoperasjon. Dersom en fremmed spion blir identifisert presenterer dette en mulighet fordi han/hun er en direkte link tilbake til motpartens etterretningstjeneste. Istedenfor å arrestere personen kan man forsøke å rekruttere vedkommende til å bli en dobbeltagent. Som dobbeltagent vil den fremmede spionen virke til å fortsette sitt opprinnelige oppdrag ovenfor sin oppdragsgiver, mens han/hun i realiteten gir informasjon om egen oppdragsgiver til den andre siden og gir falsk informasjon tilbake til egen tjeneste.

Et kjent eksempel på en kontraspionasjeoperasjon som benyttet seg av dobbeltagenter er Storbritannias Double Cross System under andre verdenskrig hvor Security Service (kjent som MI5) infiltrerte og kontrollerte det tyske spionnettverket innenfor Storbritannia.

Litteratur

  • Prunckun, Hank (2019). Counterintelligence Theory and Practice. 2. Utgave. Rowman & Littlefield.
  • Shulsky, Abram N. & Gary J. Schmitt (2002). Silent Warfare: Understanding the World of Intelligence. 3 Utgave. Potomac Books, Inc.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg