Kontraktsteori, en familie av teorier innen politisk filosofi som prøver å forklare grunnlaget legitim politisk autoritet gjennom en idé om en samfunnskontrakt.

Klassisk kontraktsteori tar som regel utgangspunkt i en tenkt tilstand uten noen politisk autoritet og uten lover til å begrense enkeltmenneskenes frihet. Denne tilstanden går ofte under navnet naturtilstanden. Samfunnskontrakten er en løsning på noen av problemene ved naturtilstanden. Kontrakten tenkes som en gjensidig bindende avtale, der hver borger gir avkall på noe av sin frihet for å trygge felles interesser. En slik kontrakt tenkes som bindende i kraft av partenes rasjonalitet, da det er i alle parters interesse å avskaffe naturtilstanden. Kontraktsteorien kan også tenkes som bindende gjennom at borgerne i et samfunn implisitt samtykker til kontrakten gjennom å ta del i godene som kontrakten tilbyr.

Klassisk kontraktsteori oppsto først gjennom hovedverket til Thomas Hobbes, Leviathan, men også John Locke, Jean-Jacques Rousseau og Immanuel Kant er kjente representanter for klassisk kontraktsteori.

Kontraktsteori har vært viktig for utviklingen av politisk liberalisme, særlig gjennom John Locke, men kan også brukes til å begrunne ikke-liberalistiske styringsformer, som hos Thomas Hobbes.

Kontraktsteorien har i nyere tid blitt videre utviklet av John Rawls, gjennom hans kjente verk A Theory of Justice. Rawls bruker en kontraktsteoretisk innfallsvinkel til å undersøke hva slags rettferdighetsprinsipper som frie og likeverdige parter ville ha samtykket til i en forhandlingstilstand preget av rimelighet. Denne abstrakte tilstanden, kalt "den opprinnelige posisjonen" erstatter den klassiske kontraksteoriens naturtilstand.

Betegnelsen kontraksteori brukes også om beslektede teorier innen etikk som forsøker å finne grunnlaget for moralske normer gjennom en tanke om kontrakt eller samtykke.

  • Thomas Hobbes, Leviathan
  • John Locke, Two Treatises of Government
  • Jean-Jacques Rousseau, Om Samfunnspakten
  • John Rawls, A Theory of Justice

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.