Kontraktsteori er en familie av teorier innen politisk filosofi som prøver å forklare grunnlaget legitim politisk autoritet gjennom en idé om en samfunnskontrakt.

Faktaboks

Uttale
kontrˈaktsteori

Klassisk kontraktsteori

Klassisk kontraktsteori tar som regel utgangspunkt i en tenkt tilstand uten noen politisk autoritet og uten lover til å begrense enkeltmenneskenes frihet. Denne tilstanden går ofte under navnet naturtilstanden. Samfunnskontrakten er en løsning på noen av problemene ved naturtilstanden. Kontrakten tenkes som en gjensidig bindende avtale, der hver borger gir avkall på noe av sin frihet for å trygge felles interesser. En slik kontrakt tenkes som bindende i kraft av partenes rasjonalitet, da det er i alle parters interesse å avskaffe naturtilstanden. Kontraktsteorien kan også tenkes som bindende gjennom at borgerne i et samfunn implisitt samtykker til kontrakten gjennom å ta del i godene som kontrakten tilbyr.

Klassisk kontraktsteori oppsto først gjennom hovedverket til Thomas Hobbes (1588–1679), Leviathan, men også John Locke (1632–1704), Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) og Immanuel Kant (1724–1804) er kjente representanter for klassisk kontraktsteori.

Kontraktsteori har vært viktig for utviklingen av politisk liberalisme, særlig gjennom Locke, men kan også brukes til å begrunne ikke-liberalistiske styringsformer, som hos Hobbes.

Nyere kontraktsteori

Kontraktsteorien har i nyere tid blitt videre utviklet av John Rawls (1921–2002), gjennom hans kjente verk A Theory of Justice. Rawls bruker en kontraktsteoretisk innfallsvinkel til å undersøke hva slags rettferdighetsprinsipper som frie og likeverdige parter ville ha samtykket til i en forhandlingstilstand preget av rimelighet. Denne abstrakte tilstanden, kalt «den opprinnelige posisjonen», erstatter den klassiske kontraksteoriens naturtilstand.

Etikk

Betegnelsen kontraksteori brukes også om beslektede teorier innen etikk som forsøker å finne grunnlaget for moralske normer gjennom en tanke om kontrakt eller samtykke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Thomas Hobbes, Leviathan
  • John Locke, Two Treatises of Government
  • Jean-Jacques Rousseau, Om Samfunnspakten
  • John Rawls, A Theory of Justice

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg