kontraetterretning

Artikkelstart

Kontraetterretning (av kontra- og etterretning) er virksomhet som har til hensikt å beskytte mot, avdekke og motvirke fremmed etterretningsvirksomhet mot eget land og etterretningstjeneste. Kontraetterretning består av tre nøkkelelementer: informasjonsinnhenting, passiv/defensiv kontraetterretning (ofte referert til som 'sikkerhet') og aktiv/offensiv kontraetterretning.

Informasjonsinnhenting

Akkurat som med etterretning er en sentral del av kontraetterretning informasjonsinnhenting. Det som skiller etterretning og kontraetterretning når det kommer til informasjonsfunksjonen er selve målet for informasjonsinnhentingen. Etterretning fokuserer på informasjon om fremmede stater, individer og organisasjoner relevant for et lands nasjonale sikkerhet og interesser. Kontraetterretning derimot fokuserer på informasjon om fremmede lands etterretningstjeneste og etterretningsvirksomhet, alt fra hvordan de opererer til hva de er ute etter.

Passiv kontraetterretning

Passiv kontraetterretning dreier seg om aktiviteter som har til hensikt å hindre fremmed etterretningsvirksomhet fra å infiltrere ens egen etterretningstjeneste og fra å få tilgang til hemmelig informasjon. Disse aktivitetene blir ofte sett på som den defensive delen av kontraetterretning, eller 'sikkerhet', fordi fokuset er på å forsvare og beskytte potensielle mål istedenfor å aktivt gå etter fremmede etterretningstrusler. Eksempler på tiltak som faller inn under passiv kontraetterretning er fysisk sikring av steder og materialer, sikkerhetsgradering av informasjon, sikkerhetsklarering av personell og kommunikasjonssikkerhet gjennom for eksempel kryptering.

Aktiv kontraetterretning

Aktiv kontraetterretning omfatter aktiviteter som har til hensikt å forstå hvordan fremmede etterretningstjenester opererer for å kunne motvirke eller manipulere deres aktiviteter og snu disse aktivitetene til egen fordel. Slike aktiviteter blir ofte kalt offensiv kontraetterretning fordi det består av tiltak hvor man aktivt går etter fremmede etterretningstrusler. For å kunne gjøre dette må man først identifisere motpartens aktiviteter og tilegne seg kunnskap om deres operasjoner, for å så kunne motvirke disse operasjonene gjennom manipulering og infiltrering. Eksempler på tiltak som faller inn under aktiv kontraetterretning er kontraspionasje, overvåkingsoperasjoner og spredning av falsk informasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lowenthal, Mark M. (2017). Intelligence: From Secrets to Policy. 7. Utgave. CQ Press.
  • Shulsky, Abram N. & Gary J. Schmitt (2002). Silent Warfare: Understanding the World of Intelligence. 3. Utgave. Potomac Books, Inc.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg