kontradiktoriske prinsipp

Artikkelstart

Kontradiktoriske prinsipp, juridisk prinsipp som går ut på at begge parter i en sak skal ha anledning til å si sin mening. Uttrykket brukes mest i forbindelse med rettssaker.

Faktaboks

Uttale
kontradiktˈoriske prinsipp
Etymologi
Av latin contradictio, motsigelse, og principium, begynnelse, utgangspunkt

Før dom blir avsagt, skal begge parter ha hatt anledning til å argumentere for sitt syn og føre bevis, samt til å gjøre seg kjent med motpartens anførsler og uttale seg om disse («audiatur et altera pars» = «la også den annen part komme til orde»). Det er en del av prinsippet at begge parter ideelt sett skal ha de samme praktiske og økonomiske muligheter til å gjøre sitt syn gjeldende, noe som kan være vanskelig å få til fordi det er dyrt å føre rettssaker. Ordningen med fri rettshjelp er til for å bøte på dette.

Det kontradiktoriske prinsipp gjelder både i sivilprosessen og straffeprosessen. Det gjelder også i forvaltningen, hvor den som blir berørt av et vedtak, for eksempel om ekspropriasjon, trygd eller restskatt, har anledning til å si sin mening og å klage på vedtaket.

Historikk

Det kontradiktoriske prinsipp er meget gammelt og er dokumentert allerede hos den greske dikteren Fokylides på 500-tallet fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg