kontoplan

Artikkelstart

Kontoplan, en systematisk plan over de kontoer som bokføringen i et foretak omfatter, oftest kombinert med anvisninger om hvordan posteringer skal skje og kontoene avsluttes.

I kontoplanen ordnes i alminnelighet likeartede kontoer i klasser, som igjen blir delt i grupper av enkeltkontoer. Vanligvis brukes desimalsystemet: Samtlige kontoer deles i inntil 10 klasser med nummer fra 0 til 9.

Kontoklassene deles igjen i 10 grupper på inntil 10 kontoer med inntil 10 underkontoer; nummereringen av gruppene, de enkelte kontoene og underkontoene skjer på samme måte fra 0 til 9.

Den fullstendige kontobetegnelse blir på den måten et 3- eller 4-sifret tall, der første siffer betegner kontoklassen, annet siffer gruppen og tredje eller fjerde siffer den enkelte konto.

Det er utarbeidet standardkontoplaner for enkelte virksomhetsgrener og bransjer (kontorammer). Den viktigste standardkontoplan i Norge er Standard Norges ramme for kontokoder og regnskapsoppstilling (NS 4102), som gjelder fra 1999.

Denne regnskapsstandarden følger det mønster for utarbeiding av årsregnskap som er fastsatt i aksjeloven av 13. juni 1997 og regnskapsloven av 17. juli 1998. Rammen for kontokoder er utformet blant annet med sikte på at kontokodene skal gi de nødvendige spesifikasjoner for rapportering til offentlige institusjoner, for regnskapsanalyse og regnskapssammenligning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg