kontinentalmargin

Artikkelstart

Kontinentalmargin, den delen av havbunnen som ligger som en rand mellom landområdene og dyphavet. Omfatter kontinentalsokkelen, kontinentalskråningen og kontinentalstigningen opp fra dyphavsslettene.

Faktaboks

Uttale
kontinentˈalmargˈin

Passive kontinentalmarginer

Passive kontinentalmarginer finnes utenfor kyster av atlanterhavstypen, der grensen mellom havbunnsskorpe og kontinentskorpe er statisk, og der avsetninger av sedimenter har kunnet foregå kontinuerlig over lang tid.

Aktive kontinentalmarginer

Aktive kontinentalmarginer er mindre utviklet enn de passive og finnes utenfor kyster av stillehavstype, der høye parallelle fjellkjeder følger kysten, og kystskråningen utad begrenses av lange og smale dyphavsgrøfter. Grensen mellom havbunnsskorpe og kontinentskorpe ligger her ved dyphavsgrøftenes bunn og er karakterisert ved aktive bevegelser som forårsaker stor jordskjelvaktivitet, vulkanisme og lignende (se platetektonikk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Peder Bakkevold

Hei, jeg har et lite spørsmål som jeg lurer på, og håper dere kan svare på. Hva er det magmatiske og tektoniske prosessene i forbindelse med dannelse og utvikling av aktive og passive kontinentalmarginer?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg