Kontaktlinser, spesialtilpassede linser til plassering på øyets hornhinne. Brukes i stedet for briller enten av kosmetiske grunner eller av medisinske grunner, for å oppnå bedre syn ved astigmatisme, keratokonus eller som ledd i behandlingen av sjeldnere øyesykdommer.

Siden kontaktlinser ligger direkte an mot hornhinnen, er det viktig at de i hvert enkelt tilfelle blir tilpasset etter mål og at hyppige kontroller foretas i den første tiden. Feiltilpasning vil derved kunne oppdages før blivende skader av hornhinnen har oppstått.

Kontaktlinser finnes i flere typer og størrelser. Noen er av hard, vannfri akrylplast, «harde linser». Disse lages gjerne som små, korneale (hornhinneformede) kontaktlinser av diameter 7–10 mm og egner seg bl.a. godt ved astigmatisme, keratokonus eller ujevn hornhinneoverflate av annen årsak. De plasseres på hornhinnen enten ved hjelp av en fingertupp eller en sugekopp av gummi.

Andre kontaktlinser («myke linser») er av hydrofil (vanntrekkende) plast og inneholder vesentlige mengder vann (hydrogellinser). Dette er svellede vannholdige geler, bestående av 40–60 % vann og resten en tverrbundet polyhydroksyetylmetakrylat polymer. De er bløtere og større, og gir mindre ubehag. Fordi de tar opp vann vil de også ha en tendens til å suge til seg smuss og bakterier. Omhyggelig og daglig renhold er derfor nødvendig. En spesiell type bløte kontaktlinser er laget for permanent bruk, slik at man slipper å ta dem ut hver kveld for rengjøring. Disse sistnevnte kontaktlinsene, som nå er i utstrakt bruk, kan gi komplikasjoner i form av karinnvekst i hornhinnen.

Ved graviditet og ved bruk av p-piller angis betydelig nedsatt toleranse for kontaktlinser.

Ideen bak kontaktlinser ble lansert av Dr. Thomas Young 1798. De første kontaktlinser av glass ble benyttet på pasienter 1888, men det var først etter at man i 1938 begynte å lage kontaktlinser av plast (akrylglass) at de har fått større anvendelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.