kontaktlærer

Artikkelstart

Kontaktlærer, lærer som har hovedansvaret for de praktiske, administrative og sosialpedagogiske gjøremålene overfor enkeltelever i en klasse/basisgruppe i grunnskolen, herunder også kontakten med hjemmet. Ansvaret til kontaktlæreren er hjemlet i opplæringslovas § 8-2.

I følge forskrift til opplæringslova § 3-11, har alle elever , lærerkandidater og lærlinger i grunnopplæringen rett til en samtale med kontaktlærer eller instruktør om faglig utvikling minst en gang hvert halvår. Kontaktlæreren har også ansvaret for å gi halvårsvurdering i orden og atferd i samarbeid med andre lærere (§ 3-15).

Begrepsendringer i opplæringsloven

I 2003 ble begrepet «klassestyrer» erstattet med «kontaktlærer» i opplæringsloven. Begrepet «klasse» ble også erstattet med «gruppe». Hensikten var å sikre større pedagogisk frihet og mer fleksibel organisering av undervisningen. De tidligere klassedelingsreglene ble erstattet av en ordning hvor elevene kan deles i grupper etter behov. Gruppeinndelingen skal være pedagogisk forsvarlig og ivareta elevens behov for sosial tilhørighet. Den skal vanligvis ikke skje på grunnlag av faglig nivå, kjønn eller etnisk tilhørighet.

I 2008 ble klassebegrepet gjeninnført ved at begrepet «gruppe» ble erstattet med «klasse» og «basisgruppe».

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg