Nedlagte ferskener er en form for konserver.
.
Lisens: CC BY 2.0

Konserver er mat- og drikkevarer som er behandlet på en slik måte at de kan holde seg i lengre tid uten å bli ødelagt, ellers ville de ble ødelagt av mugg eller forråtnelse.

I prinsippet omfatter konserver alle typer bedervelige matvarer som er tatt vare på en måte som gir lang holdbarhet. Begrepet blir oftest brukt på hermetikk (på metallbokser), men også tørkede eller nedfryste matvarer og nedlagt frukt omtales som konserver.

I Norge blir konserver også brukt om ikke-steriliserte, begrenset holdbare matvarer nedlagt i tett emballasje, som appetittsild, ansjos og kaviar (halvkonserver). Disse har også lengre holdbarhet enn naturlige, ubehandla matvarer, men ikke like lang holdbarhet som for eksempel tørka erter eller hermetisk frukt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg