I den algebraiske geometrien betegner kongruens et system av romkurver som avhenger av to størrelser eller parametre. Som oftest er de stråle-kongruente eller linje-kongruente, det vil si kongruensen består av rette linjer, for eksempel alle rette linjer som skjærer to gitte romkurver.

Faktaboks

Uttale
kongruˈens
Etymologi
av latin ‘støte sammen’

I plangeometrien sier man at to figurer A og B er kongruente hvis de er like, det vil si hvis de kan bringes til å dekke hverandre. En nødvendig og tilstrekkelig betingelse for kongruens er at det finnes en korrespondanse mellom punktene i de to figurene, slik at avstanden mellom to hvilke som helst punkter i den ene figuren er den samme som avstanden mellom de to tilsvarende punkter i den andre. Denne betingelsen kan brukes til å definere kongruens i rom med et vilkårlig antall dimensjoner. Kongruenssetningene for trekanter (som Evklid viste i Elementer) sier at to trekanter er kongruente hvis tre sider, eller to sider og den mellomliggende vinkel, eller en side og to vinkler, har samme størrelse i begge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg