Skulptur av menneske
Tidlig 1900-tall. Laget i DR Kongo av tre, metall, speil og bambus. Ukjent kunstner.
Av .

Kongo er en samlebetegnelse på flere bantutalende folkegrupper i de sørvestlige deler av de to Kongo-statene og det nordlige Angola; de mest kjente er vili, yombe og solongo. Språket, kikongo, brukes over store områder og er anerkjent som et av de fire nasjonale språkene i Den demokratiske republikken Kongo. Totalt telte kongofolkene i 2005 noe over 10 millioner.

Faktaboks

Også kjent som

bakongo

Levesett

Jordbruk er hovednæringen, med vekt på maniok, bananer, mais, søtpoteter, bønner, peanøtter og taro. For salg dyrkes blant annet kaffe, kakao, bananer og oljepalmer. Kongofolkene bor i områder med store og viktige elver, og fiske og handel har lenge vært viktige næringsveier. Jakt spiller ikke lenger noen vesentlig rolle; mange bor dessuten i dag i byer og større sentre.

Slektskapssystemet er matrilineært, og tradisjonelt bodde de i landsbyer gruppert etter ættelinjer. Hver enkelt landsby har nå en selvstendig stilling; det er praktisk talt ikke spor igjen etter det gamle kongokongedømmet.

Religion

En stor del av befolkningen er kristen, blant annet som resultat av svenske misjonærers langvarige virksomhet. Et kristent særtrekk i denne delen av Afrika er en utpreget messianistisk og profetisk tradisjon, noe som har ført til at kongofolkene har stått sentralt i politisk-religiøse vekkelser, gjerne med sterk frykt for fremmede. Den tradisjonelle religionen var fokusert på ånde- og forfedrekult.

Kultur

Kongofolkene har rike kulturelle tradisjoner, blant annet innen skulptur, der de har skapt noe av det ypperste i Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg