Grankonglehatt (Strobilurus esculentus)er en av våre vanligste vårsopper og vokser på nedfalte kongler av gran, nær sagt over alt der gran fins. Grankonglehatt er spiselig og meget god, men du må plukke lenge for å få nok til et smørbrød. Heldigvis er den ofte tallrik der den vokser. Foto: Klaus Høiland, Bærum, Vestmarka.
Lisens: fri

Konglehatt er en slekt innenfor orden skivesopper med 3 arter i Norge, alle vokser saprotroft på nedfalne kongler.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Strobilurus
Beskrevet av
Rolf Singer

Fruktlegemene kommer om våren, eller sjelden seint om høsten.

De tre artene som finnes i Norge er

  • Grankonglehatt, S. esculentus, er svært vanlig.
  • Furukonglehatt, S. stephanocystis, mild smak, nokså vanlig
  • Bitter konglehatt S. tenacellus, bitter smak, nokså vanlig

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Physalacriaceae
Slekt Konglehatter Stobilurus

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

konglehatt
Strobilurus
Tidligere vitenskapelig navn
Pseudohiatula (Singer) Singer
Artsdatabanken-ID
54728
GBIF-ID
2536946

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg