Kondrokalsinose, kalkavleiringer i leddbrusk. Tilstanden minner om urinsyregikt, og sykdomsmekanismen er på mange måter som ved denne sykdommen. På grunn av likheten med urinsyregikt kalles tilstanden også pseudogikt.

Sykdommen forekommer ikke sjelden, med en viss familiær opphopning. Det er særlig eldre mennesker som angripes, og både menn og kvinner rammes.

Det er først og fremst store ledd som affiseres, spesielt kneledd. Ved urinsyregikt utfelles urinsyrekrystaller i leddvæsken, og dette resulterer i en betennelsesreaksjon. Ved kondrokalsinose er det krystaller av kalsiumpyrofosfatdihydrat som utfelles. Siden det er krystaller som fremkaller symptomene, betegnes begge tilstander krystallgikt, og de kan forekomme samtidig. Leddene blir hovne, leilighetsvis røde og også ømme. Under anfallene kan pasienten føle seg uvel og ha lett feber.

Ved anfall er det nødvendig med ro og avlastning. Betennelseshemmende medikamenter kan brukes og lindrer ofte godt. I noen tilfeller kan sykdommen være svært plagsom, men ikke farlig. Mennesker som lider av kondrokalsinose, har lettere for å utvikle slitasjegikt (artrose) enn andre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.