Kondenserte fasers fysikk er en del av fysikken som tar for seg et meget stort antall partikler som vekselvirker med hverandre.

Dette området av fysikken inkluderer vanlig faststoff- og væske-fysikk, dessuten studiet av plasma med høy tetthet, væskekrystaller, polymerer og mange flere områder. Mens faststoff-fysikk behandler stoffer med ordnet struktur, omfatter kondenserte fasers fysikk også stoffer med en uordnet, inhomogen struktur.

Begrepet «kondensert» brukes innenfor dette feltet i en bredere mening enn den klassiske betydningen av kondensasjon (hvor man vanligvis mener overgang fra gass til væske). En kondensert fase er enten et fast stoff eller en væske, men begrepet inkluderer også systemer som Bose-Einstein kondensater, som består av et stort antall atomer som kjøles ned nært det absolutte nullpunkt og danner en kvantemekanisk kollektiv tilstand.

I kondenserte fasers fysikk arbeider man med å oppnå en forståelse av makroskopiske elektriske, mekaniske og optiske egenskaper, ut fra mikroskopiske vekselvirkninger på atomært nivå.

Mange teknologiske anvendelser har sitt utspring i innsikt som kommer fra denne delen av fysikken, for eksempel integrerte kretser, halvlederbrikker brukt i datamaskiner, halvleder miniatyr-lasere, optiske fibrer og superledende magneter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.