kondensasjonskjerner

Artikkelstart

Kondensasjonskjerner er partikler i damp hvor det kan danne seg dråper.

Faktaboks

Uttale
kondensasjˈonskjerner

Damp som avkjøles begynner ikke alltid å kondensere straks temperaturen er sunket så lavt at dampen er mettet. For at kondensasjon skal skje, må det også finnes kondensasjonskjerner som dråpene kan danne seg omkring. Disse kjernene kan være uregelmessigheter i veggene (duggdannelse) og støv, saltpartikler, iskrystaller eller ioner som finnes i gassen. Støv og sot som virker som kondensasjonskjerner, gir tåkedannelse over byer. Skystriper etter fly dannes ved at partikler fra eksos virker som kondensasjonskjerner, se kondensstriper.

Et viktig hjelpemiddel i eksperimentell fysikk er tåkekammer, hvor elektrisk ladede partikler som forlater atomkjerner med stor fart er kondensasjonskjerner for dannelse av tåkespor.

Kondensasjonskjerner som er aktive ved sky- og tåkedannelse har typisk en radius på 0,1–1,0 μm (mikrometer), mens mindre kjerner på 0,001–0,1 μm (aitkenkjerner, etter John Aitken) aktiviseres i fravær av de større; dette er tilfelle i spesielt ren luft. Til bestemmelse av antall kondensasjonskjerner i en volumenhet luft brukes instrumentet Aitkens kjerneteller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg