Kompot
Kompot
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kompot er en fruktdrikk som er utbredt i Øst-Europa og Russland som dessert. Kompot skriver seg fra husholdningenes behov for å konservere frukt og bær gjennom vinteren. Frukten blir kokt sammen med sukker i vann og oppbevart helt tett i glasskrukker. Det er særlig epler, kirsebær, pærer, jordbær, rips og solbær som blir brukt. Drikken blir servert med en syltet frukt eller bær i bunnen av glasset.

Faktaboks

Etymologi
av fransk ‘compote’

Kompot gikk litt ut av bruk på 1990-tallet da forbrukerne i det østlige Europa fikk tilgang til frukt i butikken året rundt.

Dessertdrikken kompot må ikke forveksles med den grøtaktige fruktkompotten som har fransk opphav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg