Kommensurabel er i matematikken det at to størrelser har et felles mål. To rette linjestykker A og B er kommensurable hvis det finnes et rett linjestykke C slik at lengden til A og B begge er hele multipler av lengden til C. Det vil si at både A og B kan skrives som et helt tall ganger C. Eksempel: Hvis A er 4 centimeter og B er 6 centimeter, er et linjestykke C som er 2 centimeter langt et felles mål for A og B.

Faktaboks

Uttale
kommensurˈabel

Sidekanten og diagonalen i et kvadrat er derimot ikke kommensurable. Dette er fordi diagonalen i et kvadrat er √2 ganger sidekanten, og det er ingen måte å skrive dette som et helt tall. Vi sier at siden og diagonalen i et kvadrat er inkommensurable størrelser.

Generelt sier man at to størrelser er kommensurable med hensyn på et bestemt mål (for eksempel lengde, volum eller masse) hvis forholdet mellom de tilsvarende måltallene er et rasjonalt tall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg