kombinerte jaktprøver for spanielraser

Artikkelstart

Kombinerte jaktprøver for spanielraser er en jaktprøve for spanielhunder.

Prøven omfatter to deler. Del 1 omfatter apportprøve med vannarbeid, sporarbeid og apportering. Del 2 er en feltprøve med feltarbeid og apportering.

Sentrale regler

Del én

I del én prøves hundens evner til å finne og apportere fugl i siv og på dypt vann. Arbeidslyst i vann, svømmeevne, søk, evne til lokalisering av vilt utholdenhet samt dirigerbarhet er blant egenskapene som testes.

Prøven utføres med fugl som kastes inn i et sivområde umiddelbart etter skudd. Hund og fører skal være 40 meter fra stedet hvor fuglen faller. Hunden skal avlevere fuglen på anvist sted cirka fem meter fra strandkanten, og hunden får arbeide så lenge dommeren mener det er meningsfullt. Under sporarbeid skal hundens evne til å oppspore skadet vilt kartlegges. Viltet blir slept like før hunden skal prøves. Sporet skal være ca 200 meter langt, og ligge i både åpent og tettere terreng.

Del to

I del to vurderes hundens egenskaper ved søk. Tellende elementer er jaktlyst, fart og stil, vidde og mønster samt samarbeidslyst og vilje til å la seg dirigere av føreren. Søket bør gå mot vinden i både åpent og tett terreng.

Prøven bør foregå i et område med både hårvilt og fjærvilt. Når hunden finner vilt skal den reise det og være fast i oppflukt, skudd og utsprang. Dersom det ikke felles fugl under feltarbeidet kan det foretas en kastapport i nokså åpent terreng, likevel med høy markvegetasjon. Formålet er at hunden raskt skal finne skadet eller dødt vilt og bringe det til fører. Hundens evne til å korrigere grepet etter viltart og tyngde skal prøves, sammen med evnen til å effektivt avlevere viltet uskadet til fører.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg