koloradobille

Koloradobille

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Koloradobille er en billeart i familien bladbiller (Chrysomelidae).

Faktaboks

Uttale
kolorˈadobille
Også kjent som

Leptinotarsa decemlineata

potetbille

Den voksne billen er 10 millimeter lang og gul, med 10 svarte lengdestriper (5 på hver dekkvinge) over den sterkt hvelvede kroppen. Larven er rød til rødgul, sterkt hvelvet (pukkelrygget) og blir cirka 12 millimeter lang. Den voksne billen, som overvintrer i jorden, kan legge 300–800 egg. Utviklingen fra egg til voksen tar 1–2 måneder, alt etter temperaturen. I sørligere land opptrer tre generasjoner, i Danmark regnes med én. Potet er den viktigste vertplanten. Både den voksne billen og larven er meget grådige, slik at alt potetriset kan bli spist opp, og bare stilkene blir stående tilbake.

Koloradobillen hørte opprinnelig hjemme i Colorado i USA, hvor den levde på villsøtvier (beskrevet for første gang i 1824). Ved introduksjonen av potetplanten ble den fra 1859 et alvorlig skadedyr på denne. Den spredte seg etter hvert til andre delstater i USA, og i 1922 til Frankrike. Siden har den spredt seg over hele Europa, unntatt Norge, Finland og Storbritannia. I det sørlige Danmark har enkelte angrep forekommet fra 1949, og i Sør-Sverige fra 1972. I Norge er den siden 1948 funnet flere ganger, men bare om bord i lossende skip. Den kan antakelig etablere seg i kystområder i Sør-Norge, da det her er mildt nok til at den overlever vinteren. Den kan spre seg til Norge med importerte planteprodukter, som blindpassasjer med båt, bil, jernbane og fly, eller med vinden. Vindspredning er vanlig fra for eksempel Frankrike til Storbritannia og fra østersjølandene til Sverige.

I forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (matloven) er koloradobillen oppført som en planteskadegjører det er forbudt å introdusere og spre i Norge. Mattilsynet foretar kontroll av importvarer. Det intereuropeiske arbeidet for å hindre spredning administreres av EPPO. Ved eventuelle angrep hos oss vil offentlige tiltak bli satt i verk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg