Koherens betyr å henge sammen. Innen metallurgi brukes ordet om hvor godt atomavstander og atomplan, kalt gitterstruktur, i utfelte partikler passer inn i gitterstrukturen til legeringers grunnmateriale.

Faktaboks

Uttale
koherˈens
Etymologi
av latin ‘henge sammen’

Det er mindre motstand mot dannelse av nye partikler når de nye partiklene kan kimdannes som utfellinger med god gittertilpasning. Det er derfor lettere å få dannet nye partikler i stort antall når det er god koherens mellom nye kim og grunnmaterialet. Dette utnyttes i herding av legeringer ved varmebehandling.

Etter hvert som de nye partiklene vokser, får de mer og mer sin egen, særegne gitterstruktur og vil passe dårligere inn i grunnmaterialet. De går da over til å bli delvis koherente. Under veksten oppstår det dermed store lokale spenninger rundt partiklene. Disse spenningene hindrer dislokasjonene i å bevege seg, noe som bidrar til herding av legeringene og til at materialet erfares som sterkere.

Teknisk viktige eksempler på herding ved koherente og delvis koherente partikler har man hos visse legeringer av aluminium og kobber, og hos superlegeringer av typen nimonic, som blant annet benyttes i jetmotorer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg