kodek

Artikkelstart

Kodek er en algoritme for å konvertere lyd og video mellom ulike formater. Benyttes vanligvis innen IT for å angi algoritmer og programvare som gjør at lyd og video kan lagres og avspilles med komprimerte filformater.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for koder/dekoder, fra engelsk codec

Tidligere var kodek noe mange brukere hadde direkte befatning med, da man selv måtte finne og installere nødvendig kodek for avspilling av ulike formater. I dag er formatene langt mer standardisert. Operativsystemer og nettlesere kommer derfor med de nødvendige kodekene ferdig installert.

Begrepet kodek kan også benyttes om programvare og maskinvare som konverterer mellom ulike analoge og digitale representasjoner. Kodek-kretser er viktige komponenter i blant annet mobiltelefoner og videokonferanseutstyr.

Avspilling av komprimerte filformater slik som MP3 (lyd) og MPEG4 (video) innebærer først dekomprimering, dernest konvertering til analog form. Uttrykket kodek brukes om en eller begge overganger. Filformater som MPEG4 er ikke kodeker i seg selv, men kontainere som inneholder lyd og video samt informasjon om hvilke kodeker som er benyttet for å komprimere disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg